Kettős játszma

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (4)
Írországban rengeteg nagyszerű film készült számtalan témában, de köszönhetően mindenféle sztereotípiáknak és beidegződéseknek, a világ leginkább azokra kíváncsi, amelyek az északír brit megszállás vérgőzös éveit dolgozzák fel.
Ilyen James Marsh munkája is – bár ez mit sem von le érdemeiből –, terroristákkal, elhárítókkal és persze a két fél között vergődő ártatlan civilekkel.
 
A kilencvenes évek elején járunk Észak-Írországban, ahol több évtizednyi megszállás, polgárháború és egyéb nyomorúság után már megkezdődik a békefolyamat, ám a keményvonalas IRA még tartja állásait, és a brit elhárítás is teszi a dolgát. Így történik, hogy egy félresikerült bombamerénylet során őrizetbe veszik az egyik ír aktivistát, Colette McVeigh-t (Andrea Riseborough), akit némi zsarolással együttműködésre kényszerítenek: két bátyja és azok bajtársainak terveiről kell jelentenie, mert ha nem, akkor életfogytiglani börtönnel és kisfia elvesztésével néz szembe. A lány beszervezésével megbízott ügynök, Mac (Clive Owen) persze vegyes érzelmeket táplál, az IRA-nak viszont megvan a saját belső elhárítása, amely hamar működésbe lép. 
 
Marsh, aki a Titanic Filmfesztiválon is vetített, Oscar-díjas dokumentumfilm, az Ember a magasban révén vált ismertté, meglepően visszafogott, fakó és reményvesztett színekkel megfestett történetet kreált, amelynek legszínesebb pontja a törékeny Andrea Riseborough rendkívül erőteljes alakítása, a korabeli Belfast utcaképei, illetve az ex-Tindersticks-es Dickon Hinchliffe lenyűgöző filmzenéje. 
Vízer
2013.01.07
|
Shadow Dancer
angol-ír thriller, 101 perc, 2012
A kilencvenes évek elején egy IRA-tag az MI6 besúgójává válik, hogy ezzel segítse a fia boldogulását.
Rendező:

James Marsh

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2013. január 10.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.