Kedvenc helyek

Yeah Yeah Yeahs: Mosquito

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (10)
[ alternative / indie ] Amerikai indie rock bandának nevezni egy zenekart 2013-ban már egyáltalán nem mond sokat, és még csak menőnek sem menő. De mi van akkor, ha azok a zenakarok, akik valóban ott voltak a fronton, amikor még az „indie” jelentett valamit – mint a Yeah Yeah Yeahs – túléltek? Minek nevezzük őket?
Az art punk talán jobban hangzik, főként ha a csapat énekesnőjére, Karen O-ra pillantunk, aki már 2000-ben megcsinálta mindazt, amit Lady GaGa és Nicki Minaj mostanság prezentálnak. Ő és a két srác, Nick Zinner és Brian Chase erdetit, izgalmasat hoznak azóta is, nem fáradnak el, nem túloznak és nem is ülnek aranyozott „luiviton” tolószékbe.
 
A Mosquito című új albumuk teljes egészében fenn van a YouTube-on egy elképesztően aranyos interjúval megspékelve, ahol a zenekar tagjai részletesen elmesélik minden egyes dal evolúcióját, és közben jókat röhögnek. És ha már ott vagyunk, az első kislemezhez készült videóklipet sem szabad kihagyni: a Sacrilege című punk-gospel trackhez készült kisfilm sztárja ugyanis a brit szupermodell, Lilly Cole. Ki hitte volna tíz éve, hogy a Yeah Yeah Yeahs templomi kórussal énekel majd? Ők maguk biztosan nem. A Subway már egy sokkal visszafogottabb nóta, amit a síneken zakatoló vonat zajának és Karen szirén-hagjának kombója tesz izgalmassá. A címadó Mosquito a lemez egyetlen tévedése, kicsit olyan, mint a Tic Tac Toe a kilencvenes években: gyermeteg és hangos (a „suck” szót egészen biztosan nem hallottam még ennyiszer egyetlen dalban). Szerencsére a lemez ezután kezd igazán érdekes lenni: az Under the Earth édesen andalít, a Slave pedig igazi zúzós zene, amire nagyon kemény tombolás lesz majd a koncerteken. A legizgalmasabb track a rejtélyes Dr. Octagonnal közösen készített Burried Alive, ami egyszerre repít vissza a kilencvenesévek vidámparkjainak szellemkastélyaiba, és mutat utat a jövőbe.
 
Szerencsére a Yeah Yeah Yeahs szerint a zenében egész egyszerűen mindent szabad: lehet sikítani, eltorzított robothangon hörögni, vagy szélharmonikákat keverni a szinti-pittyegésre, és persze tépni a gitárt megállíthatatlanul.
Steiner K.
2013.04.30
|


Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.