Kedvenc helyek

®agar: Light Leaks

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (27)
[ electronica / pop ] Az indie elektronika mestere harmadik albumán sem adja alább: a Light Leaksen kimutatható számtalan, egymástól távoli, mégis az összképbe simuló stíluselem: chillwave és gospel, funk és goa, kémfilmek zenéje és dubstep keveredik a többségében vokálokkal dolgozó dalokban, de marad bőven a már jól ismert, védjegyszerű instrumentális melankóliából is.
Az új lemeznek már a beharangozó manőverei is profin sikerültek: a Space Medusához készült alkalmazás, majd az ahhoz járó ingyenes letöltés azért is jó választás, mert sűrítve mutatja a teljes lemez érdemeit: az ének nagyobb súlyát, valamint a kortárs trendek, különösen a chillwave és a dreampop felé való óvatos elmozdulást, és azt a mostanra stabilnak mondható tényt, hogy a ®agar úgy képes szintetizálni rengeteg stíluselemet, hogy végig felismerhetően önmaga marad.
 
A vokálokat túlnyomórészt az előző albumokról és a We Are Rockstarsból is ismerős Ligeti György énekli, de torzítva maga Zságer Balázs is énekel, és több dalban is közreműködik a nyíregyházi Cantemus Leánykórus és a Cantabile Gyermekkórus, amely viccesen dialogizál a torzított robot-énekhanggal. A rövidnek nem mondható, több mint hetvenperces lemez láthatóan tudatosan szerkesztett: a slágeresebb reggae-s és gospeles hippie dalok előrekerültek, majd mire már magába szippantott és megvett minket ez a meghatározhatatlan hangulat, egyre mélyebbre merülünk a gyermeki emlékezetből és fantáziából gyúrt univerzumba. A választóvonal talán a Toybox on the Shelf című dreampopos nosztalgia, amely mintha a Space Medusa lelassított, szétfolyós változata lenne. Innen már megbocsájtjuk az indokolatlanul hat és félperces Odd Moments of Eternity fölöslegesnek tűnő első felét is, mert a másodikban már hajlamosak vagyunk elhinni, hogy ez egy nagy dal és koncerten is akarunk csápolni rá. Meg az instrumentális dalokat is, amelyek most laposabbnak tűnnek mint régen, talán épp azért, mert annyira jók a vokális dalok.
 
És amikor a Dream of a Machine keretesen kiteljesíti a gyerekkórus-vokóderes ének duettötletét és megint funkalapokat hoz, akkor már nagyon örülünk ennek az albumnak, mégha a kevesebbet azért többnek éreznénk.
Illés
2013.04.23
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.