Pálfi György három díjat is kapott Karlovy Varyban

Szombaton véget ért a nyugat-csehországi Karlovy Vary-i Filmfesztivál, ahol Pálfi György Szabadesés című filmje több rangos elismerést is kapott. A nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt a Simindis kundzuli című, George Ovasvili rendezte grúz játékfilm nyerte el.
A 49. nemzetközi filmfesztivál - Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje - versenyprogramjának zsűrije Pálfi Györgynek ítélte a legjobb rendező díját, míg a Szabadesést különdíjjal jutalmazta. A rendezőnek és a film producerének - Pusztai Ferenc - a díjjal együtt 15 ezer dolláros jutalom is jár. 
 
"Azért vagyok ma itt, mint a legjobb rendező, mert egy csodálatos stábom van" - jelentette ki Pálfi György, amikor a fesztivált záró gálaesten személyesen átvette a legjobb rendezésért járó díjat. 
 
A versenyprogram zsűrijének két díja mellett az Europa Cinemas mozihálózat zsűrije a Szabadesésnek ítélte az Europa Cinemas Label díjat. "A Szabadesés egy szokatlan kollektív élmény ígérete, amely képes ellentétes érzések és értékes viták kiváltására" - indokolta döntését az Europa Cinemas zsűrije. 
 
A Kristály Glóbusz-fődíjat az idén a Simindis kundzuli (Kukoricasziget) című George Ovashvili rendezte grúz film kapta. A versenykategória zsűrije 13 film közül választotta legjobbnak a grúz-német-francia-cseh-kazah együttműködésben készült alkotást. A film alkotói a Kristályglóbusszal együtt 25 ezer dolláros pénzjutalomban is részesültek. 
 
A legjobb női szerepért Elle Fanning, az amerikai Low Down című, Jeff Preiss rendezte alkotásban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi szerepért az argentin Nahuel Pérez Biscayart, a David Lambert rendezte Je suis a toi című belga-kanadai filmben nyújtott alakításáért kapott díjat. 
 
A Nyugattól keletre versenyszekció győztese a Klass Korrektsii című Ivan I. Tverdovszkij rendezte orosz-német film kapta. A díjjal 20 ezer dollár is jár.  
 
A dokumentumfilmek kategóriájában két film kapott díjat, s egyben ötezer-ötezer dollárt. A 30 percnél hosszabb dokumentumfilmek kategóriájában a Waiting for August című, Teodora Ana Mihai rendezte belga filmet, míg a fél óránál rövidebb dokumentumfilmeknél az Autofocus című, Boris Poljak rendezte horvát filmet díjazta zsűri. 
 
A filmszemlén Mel Gibson, valamint William Friedkin neves és elismert amerikai filmesek életműdíjat kaptak a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásukért. 
 
Az idei Karlovy Vary filmfesztivál programját három magyar játékfilm és egy rövidfilm bemutatója gazdagította. A közönség Pálfi filmje mellett először láthatta Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, valamint Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét" - olvasható a Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmalap – Vertigo Média közös közleményében. 
 
(MTI) 
2014.07.14
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.