„Minden tárgyban benne van a készítő lelke” - Cselő Mari

Cselő Mari ékszerkészítő 1974-ben született Budapesten. Dobozos kialakítású, játékos, letisztult medáljai és többrétegű fülbevalói mágnesként vonzzák magukra a tekintet. Kézművesvásárokban találkozhatunk egyedi, stílusos ékszereivel és persze vele személyesen is.
Mindig ékszertervezéssel akartál foglalkozni? 
 
A keramikus és az ötvös szakma érdekelt a pályaválasztásnál. Sajnos nem volt bátorságom jelentkezni, mert rajzolni nem tudtam, illetve azt hittem, hogy nem tudok. Sokkal később derült ki számomra, hogy ez a képesség is fejleszthető, és annyira meg is tudom tanulni, ami ahhoz kell, hogy ötvös legyek. Más pályára sodródtam, de valami hiányzott az életemből. Felnőtt fejjel kezdtem kerámiázni, fazekasságot tanulni. Kezdetben lekötötte a kezemet, de soha nem gondoltam rá úgy, mint munka, hobbi maradt. Aztán véletlenül találkoztam egy lánnyal, aki tűzzománcozott. Én megmutattam neki a fazekasműhelyemet, ő pedig bevezetett a tűzzománc ékszerek készítésének világába. Ekkor tudatosult bennem, hogy az ékszerkészítés az, amivel komolyabban szeretnék foglalkozni. Elvégeztem egy ötvös iskolát, és azóta a szakmámban dolgozom. 
 
Milyen anyagokkal dolgozol? 
 
Az ékszereim leginkább rézből készülnek, de egyedi megrendelésre dolgozom ezüsttel is. A rendelhető kollekcióban vannak olyan ékszerek, amit csak ezüstből, és vannak, amit csak rézből készítek. Rézből például a dobozkás nyakláncokat, amiben tűzzománc madárkák vagy műfű van. Ezzel meglehetősen sok a munka, nagy az anyagszükséglete is, ezüstből nagyon drága lenne elkészíteni. 
 
Milyen gyakran frissül a kollekcióid? 
 
Folyamatosan gondolkozom új, egyedi ékszerek készítésén, így mindig vannak újdonságok, melyeket a blogomon publikálok. A szakmai fejlődést nagyon fontosnak tartom, ezért jelenleg is járok egy ékszerkurzusra Jermakov Katalin stúdiójába, ahol mindig egy adott témában kell terveznünk ékszert, például: ritmus, szünet, véges-végtelen, kapcsolódás, kapcsolat. Nagyon inspiratív a közeg, szeretek együtt dolgozni másokkal. 
 
Milyen terveid vannak még az idei évre? 
 
Célkitűzésem, hogy az értékesítési területen fejlődjek. Jelenleg kézműves vásárokba járok, ami fontos, mert szeretek találkozni azokkal az emberekkel, akik érdeklődnek a munkám iránt. Sokat tanulok belőle, jó hogy látom, mit és mi alapján választanak. Szeretnék külföldön is megjelenni, és fontos lenne, hogy a blogomat és Facebook-oldalamat sokkal gyakrabban frissítsem. Nehéz mindezt egyedül csinálni, fotózni, levelekre válaszolni, új terméket bemutatni. Ez a „nemszeretem” része a munkámnak, de tudom, hogy hozzátartozik, és csinálni kell. Én alkotni szeretek, de próbálok igyekezni, hogy menedzseljem is magam, ez egy külön szakma, de egy kézműves nem engedheti meg magának – vagy csak nagyon kevesen –, hogy mindennel mást bízzon meg. Talán egyszer eljutok oda is, de apró lépésekben kell haladni, szerintem aki ezeket az elején kihagyja, hamar kiég. Minden tárgyban benne van a készítő lelke. 
2014.09.16
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.