„Felelősségteljes szerep terelgetni egy másik embert” - Lajtai Kati

Lajtai Kati, a Budapest Voices szopránja egy színes egyéniség. Rajzol, fest, énekel és éneket tanít, valamit környezettudatosan él. Változatos napjairól, számára fontos dolgokról beszélgettünk.
Félig észt származású vagy. Emiatt van benned észt identitás, követed a nép hagyományait? 
 
Anyukám észt, így a fél családom Észtországban él. Gimnazista koromig és az elmúlt években megint majdnem minden nyáron kilátogatunk. Meghatározó számomra a kinti légkör, a nyelv (ha kicsit is, de beszélem), az ipar- és képzőművészet, az ételek, az észt túró rudi, Tallinn és a dél-észtországi kis tópart, ahol a szívem mindig a világ közepén érzi magát. 
 
Hogyan mutatkozik meg a hétköznapjaidban az, hogy környezettudatosan élsz? 
 
A kukám szelektív, lekapcsolgatom a hosszabbítós konnektorokat. Teli mosógéppel, mosódiólével és ecetes, illóolajos vízzel mosok. Felhasználom a papírlapok mindkét oldalát, ételt nem dobok ki. Ja, és elmegyek a lakógyűlésekre, igyekszem tartani a kapcsolatot a barátaimmal, meglátogatni közeli és távoli rokonaimat, és szeretni magamat, mint a legbelső környezetemet. 
 
Tudni lehet rólad, hogy gyakran alkotsz, festesz, rajzolsz. Pontosan miket? 
 
A pontos meghatározás elég nehéz. Festeni mostanság kisebb-nagyobb kerámiatálakat szoktam, többnyire ajándékba. Régebben sokat rajzoltam – a szörnyektől a furcsa szemlényeken keresztül a megfoghatatlan, színes fantáziákig. Volt, hogy az agyaggal ismerkedtem, de egyszerű cigarettákból is kreáltam már furcsa dolgokat. 
 
Az alkotás összefüggésben van azzal, hogy művészetterápiát tanultál? 
 
Mindenképpen. Az alkotás élvezete volt először; az éneklés, a rajzolás. De bármilyen önművelő tevékenységet is ide sorolok a táncóráktól a lakberendezésig, a szobrászkodástól a versírásig. Belekóstoltam sokféle területbe, és mint egy gyerek, néha csak otthon, máskor csoportokban, iskolákban foglalkoztam, „játszottam” saját magam egyes oldalaival, készségeivel. Végül összeállt bennem a kép, hogy mindez nekem lételemem: érezni és éltetni a bennem, bennünk rejlő sokféle érzéket, és adott esetben tanulni, gyógyulni vagy épp motiválódni, inspirálódni belőlük. Szeretnék azzal foglalkozni, hogy ezt másokkal is megkóstoltatom, ennek a hasznára, fontosságára másokat is ráébresztek. Ez az én – most röpkén összeszedett – művészetterápiás hitvallásom. 
 
Nem csak énekelsz, hanem tanítod is az éneklést. Hogyan éled meg a tanári szerepet? 
 
Felelősségteljes szerep terelgetni egy másik embert. Megfigyelés, empátia, segítőkészség, kreativitás, türelem, rugalmasság és sorolhatnám még. A tapasztalatok átadására törekszem testi/technikai és lelki/előadói/emberi értelemben. A felelősség ott van, hogy mennyire tiszta, ahogy látok, hallok, amit összegyűjtöttem, és ahogy továbbadom. 
 
Tagja vagy a Budapest Voices énekegyüttesnek. Mik az aktualitások a kórus háza táján? 
 
Fontos szelete az életemnek a Budapest Voices. Körülbelül másfél éve alakultunk, és már ez idő alatt is rengeteg életre szóló élménnyel gazdagodtam, gazdagodtunk. Először is maga a feladat: magyar szövegeket, underground vagy rock dalokat énekelni 12 szólamban – ez önmagában nagyon izgalmas, próbálni is élvezet. Azután készítettünk 4 klipet, voltunk az MR2 Akusztik sorozatában, de budapesti neves koncerthelyszíneken és vidéken, fesztiválokon is megmutattuk már magunkat. Ami pedig a legnagyobb dolog és a napokban aktuális, hogy megjelent az első lemezünk Alternatívák címmel. Különleges formával álltunk elő, mert nem egy meglévő újság mellékletekén jött ki a lemezünk, hanem egy saját újságot készítettünk Budapest Voices Magazin néven, és ehhez lett hozzácsomagolva a 12 számos album. A magazin rólunk szól, a tagokról, a feldolgozások eredeti előadói és a lemez alkotói is megszólalnak és láthatóvá válnak benne. A lemezbemutató koncertünk pedig október 22-én lesz az Akvárium Klubban. Természetesen gőzerővel és boldog izgatottsággal készülünk rá. 
2014.09.16
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.