Éden

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (4)
A magyar származású francia rendező, Olivier Assayas fedezte fel Mia Hansen-Løve-ot, akit két filmje főszereplőjének is megtett, majd biztos, ami biztos alapon feleségül is vett, a hölgy pedig fiatal színészből korához képes érett rendező lett, és már negyedik nagyjátékfilmjét készítette el.
A világ legmenőbb nevű rendezőnője, Mia Hansen-Løve korábbi munkái – Viszlát, első szerelem, Gyermekeim apja – is személyes emlékekre épültek, és ez most sincs másként. Eddigi legambiciózusabb munkája, az Eden tulajdonképpen bátyjáról, Svenről szól, aki a ’90-es években népszerű DJ volt, most pedig részt vett a forgatókönyv megírásában is. A történetben őt már Paulnak hívják, és láthatjuk, miként válik az egykor félénk tinédzser a kor meghatározó francia zenei hangzásvilága, a French Touch fontos alakjává, és folyamatosan cserélődő barátai között megismerhetjük Guy-Manuel de Homem-Christót és Thomas Bangaltert (ha valakinek nem cseng ismerősen a két név, a Daft Punkról van szó), és ez a közeg feltárul előttünk minden csillogó és kevésbé csillogó aspektusával együtt.
 
Ez egy izgalmas világ, a rendezőnő azonban némi visszafogottságal ábrázolja, és a Pault életre keltő, szinte teljesen ismeretlen Félix de Givry is mintha teljesen kábán, kívülállóként mozogna benne. Ez nem jelenti azt, hogy a mintegy 20 év történéseit szükségszerűen epizodisztikus módon átfogó filmnek ne lenne egy különös, megkapó hangulata, és jó érzékkel idéz fel egy korszakot, már megszakadt kapcsolatokat és barátságokat, és a Daft Punkkal kapcsolatban az is kiderül, hogy Mia Hansen-Løve-nek remek humora is van. Az viszont sajnos nem derül ki, hogyan lesz valakiből profi DJ, azon túl, hogy magától értetődően szereti a zenét, pedig ez érdekelt volna.
Vízer
2015.05.18
|
Eden
francia dráma, 131 perc, 2014
Egy francia DJ élete, aki feltalálta az elektronikus zene különféle válfajait és ezáltal híres lett a '90-es években.
Rendező:

Mia Hansen-Love

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2015. május 21.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
25
K
26
Sze
27
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.