Nyiss ajtót a művészetnek! - Szentendrei Lakástárlatok

A szentendrei kortárs képzőművészet népszerűsítését, az alkotók szélesebb körben való megismertetését tűzte ki célul a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány, amely három évvel ezelőtt szervezte meg első lakástárlatát egy művészetbarát szentendrei otthonában.
A kezdeményezés nem új keletű, tőlünk nyugatra nagy hagyománya van annak, hogy a képzőművészeti alkotások ilyen módon, vagyis galériák és aukciók helyett privát terekben, baráti összejöveteleken találják meg közönségüket. A hivatalosan két éve működő alapítványnál bárki jelentkezhet házigazdának, de a lakástárlatok zártkörűek, a házigazda a saját baráti körét hívja vendégül. 
 
Egy-egy lakástárlatot közel kéthónapos előkészítő folyamat előzi meg, amely során az alapítvány és a házigazda közösen választja ki azt a 3-4 művészt, aki az adott eseményen kiállít majd. Szerepelt már Aknay János, Anna Margit, Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Deim Pál, efZámbó István, Fe Lugossy László, Kmetty János, Korniss Dezső és Szántó Piroska is, de a szervezők fontosnak tartják, hogy a már klasszikusnak számító, jegyzett képzőművészek mellett teret adjanak a pályájuk elején álló fiatal alkotóknak is. 
 
Az alapítvány a lakástárlatok mellett műterem látogatásokat, tárlatvezetéseket, alkotótáborokat, képzéseket és nyitott lakástáborokat is szervez a szentendrei képzőművészek támogatása céljából. Mert „Szentendre nélkül nincs modern magyar festészet” – idézik mintegy mottóul Németh Lajosnak, a 20. század egyik legjelentősebb művészettörténészének szavait.  
2015.06.15
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.