Bíborhegy

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (60)
Guillermo del Toro filmográfiája nagyjából két részre osztható. Vannak a kisebb, személyesebb és egyedibb spanyol nyelvű munkái, mint A faun labirintusa vagy az Ördöggerinc, és ott vannak az amerikai tömegfilmjei...
...(Tűzgyűrű, Penge 2., Hellboy 1-2.), amikben azért szintén beleviszi az egyedi vizualitását és furcsa humorát, de ezek a mozijai jóval kevésbé emlékezetesek, mint a spanyol nyelvű munkái. A Bíborhegy a rendező első angol nyelvű spanyol filmje, vagyis hiába készült a szokásos spanyol filmeknél sokkal több pénzből, hiába áll mögötte a Universal stúdió, ez bizony del Toro személyes projektje, egyfajta szerelmes levél a gótikus regényekhez és a túlburjánzó látványvilágot használó klasszikus horrorfilmekhez.
 
A film szinte már úgy indul mint egy Jane Austen-regény, amiben a fiú megkörnyékezi a neki tetsző lányt, de a lány szigorú apja miatt nem lehetnek egymáséi, hogy aztán egy váratlan tragédia mégis összehozza őket. Itt még a rendező csak nyomokban jelzi, hogy a Bíborhegy több mint szerelmesfilm, ám miután az ártatlan lány New Yorkból Angliába költözik az új férje enyhén rémisztő hangulatú birtokára, és el kell viselnie a férj nem túl lelkes nővérének társaságát is, az idill illúziója gyorsan eloszlik. Egy rémisztő és perverz fordulatokkal teli krimi/thriller lesz a kosztümös romantikus moziból, hogy aztán az utolsó huszonöt percre totálisan elszabaduljon a pokol.
 
Az biztos, hogy Jessica Chastain évtizedek múlva is kísérteni fog a rémálmaimban, viszont a film ezzel együtt sem hibátlan. Az indítás túl lassú, a fordulatok pedig túlságosan könnyen kikövetkeztethetők. Ezt azonban feledteti a bravúros színészgárda és minden idők egyik leglátványosabb és leghangulatosabb filmes díszlete, aminek részletgazdagságát egyszerűen öröm nézni. 
 
Tulu
2015.10.14
|
Crimson Peak
amerikai horror, 119 perc, 2015
Egy családi tragédiát követően az ambiciózus írónő hányódik a gyerekkori barátja iránt érzett szerelem és egy rejtélyes idegen csábítása között. A múltja szellemei elől menekülve kiköt egy házban, amely lélegzik, vérzik és emlékezik.
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2015. október 15.
(25 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.