Csináld magad ősz!

Sokan gyönyörűnek, mások unalmasnak tartják az őszt, és azon keseregnek csak karácsonyig, hogy elmúlt a nyár. Mi viszont ezt az állapotot tarthatatlannak gondoljuk, ezért megosztjuk veletek, hogy szerintünk mennyi kreatív csodát tartogat a lombhullató évszak. Íme a mi kis kedvcsináló aktív listánk otthonra, nem csak művészeknek!

Kapcsolódó cikkek

Készíts vendégvárót!
 
Ajtódíszt a hagyomány szerint ünnepekre készítettek hajdanán az emberek, de manapság egyre divatosabb megtörni ezt a szokást, hogy az év minden szakában különleges koszorúval várhassuk az ajtónkon kopogtatókat. Az őszi ajtódíszt pedig mind közül talán a legegyszerűbb elkészíteni, hiszen nem kell hozzá más, mint egy gallyakból álló alapkoszorú, amit díszítésként dísztököcskékkel, morzsolódás ellen lakkozott őszi falevelekkel, dióval, gesztenyével és ősz színű szalagokkal fűszerezhetsz kedvedre. 
 
Nehézségi fok: közepes 
 
Csodás asztaldísz csak neked! 
 
Ha már az ajtódíszt kipipáltad, akkor érdemes hasonló motívumokkal, szolid, narancssárga és vörös mécsesekkel, színes falevelekkel díszíteni az asztalt és a szobát is, így az októberi napsugár színe beragad a szobádba. Van azonban egy extra tippünk a dekorációhoz: engedd szabadra a fantáziádat, és ne tétovázz behozni az őszt a szobádba! Mert a toboz, a dísztök, és a gesztenye az asztalon is szuperül mutat! 
 
Nehézségi fok: könnyű 
 
Dióhajó kicsiknek! 
 
A nagy kreatívkodásban azonban a legkisebbekről se feledkezzünk meg, akik minden bizonnyal nagyon boldogok lesznek, ha a kibelezett dióhéjból apró hajócskákat készítünk nekik. Ennél pedig mi sem egyszerűbb: törjük óvatosan fel a diót, hogy ne reccsenjen meg a héja, majd a két kis hajótestet tömjük ki gyurmával, tűzzünk bele fogvájót, és szerkesszünk rá - akár falevélből - egy apró vitorlát. Ezután pedig irány a kád, hogy vízre ereszthessük a csodahajókat! 
 
Nehézségi fok: könnyű 
 
Pecsételj az almával! 
 
Újabb aranyos tipp, nem csak a legkisebbeknek: hiszen te tudtad, hogy egy félbevágott alma kitűnő pecsétként is szolgálhat? Elég, ha belevésed gyorsan egy tompább késsel a kívánt forma árnyékát, legyen az betű, szám vagy egy mókás ábra, majd festékbe mártod, és indulhat is a móka! 
 
Nehézségi fok: könnyű 
 
Sült alma túróval? 
 
Arra az esetre, ha a nagy „csináld magad mozgalom” közben megéheznél, őszi kajatippel is szolgálhatunk. A mi kedvencünk ugyanis a sült alma túróval, melyet nagyon régen még egy Buci Maci újságból tanultunk. A recept pedig pofonegyszerű: vájd ki a friss őszi alma belét, töltsd meg cukros túróval, öntsd le mézzel, és tedd a sütőbe pár percre. Mennyei finomság! 
 
Nehézségi fok: közepes 
 
Keretezd be az őszt! 
 
Igazán menő faldekorációra vágysz? Akkor ne habozz, gyűjtsd be a legszebb formájú, legszínesebb őszi faleveleket, és keretezd be őket magadnak, majd szögeld a falra, hadd essen le a vendégek álla, ha meglátják ezt az új minimál trendet a szobádban. Aztán nehogy te legyél az új divatdiktátor! 
 
Nehézségi fok: közepes 
 
Plusz tipp: Elő a lekvárokkal! 
 
A lista végére eszünkbe jutott még egy szuper őszi dolog. Rájöttünk, hogy nem kell tovább sóvárogni a polcon álldogáló befőttek és lekvárok után, hiszen ősszel már legálisan csemegézhetünk a kedvenceinkből. Jó étvágyat! 
Kurcz Orsi
2015.10.05
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.