Kedvenc helyek

Deti Picasso: Motherland

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (1)
[ folk / rock ] A kvartett Budapesten élő örmény testvérpárosát mostanában a Wattican Punk Ballet féktelen varietéin láthattuk-hallhattuk. Az anyazenekar 6. albuma viszont méltó tisztelgés a szülőföld előtt: megelevenednek rajta egy elzárt hegyi falu ünnepei, de kristálytiszta patakparti idillt és rockba hajló panoráma-képeslapot is kapunk - elsőként mi, a Pesti Est szerkesztősége.
De bizony, hogy örmény népzene az, ami a páratlan ritmussal induló korongon szól! Abba a világba vezet, amit itthon leginkább a „Bahiás” zenék kortalan katalógusában látnánk viszont. A csermelyként csobogó, nyitó dalban Gaya Arutyunyan lágy éneke vonósokkal úgy ringat, mint a gyermekét dajkáló anya. Néhol árnyékot vet a szenvedés is a napfényes-hárfás, tágas terekre. A 14 tétel közt egy angol című (az ütős Porteleki Áron vérbő ritmusaival, klezmernek is beillő Dance in the Mountains) és egy magyar nyelvű (a szinte kortárs operába forduló Madarka, madarka) dal bújik meg. A tavaly csatlakozott hárfás hölgy, Anasztazia Razvaljajeva játéka tovább finomítja a ’99-ben, etno-rock zenekarként indult csapat hangzását, és a népi(es) hangszerek is az autentikus megszólalást szolgálják.  
 
Aki ezt a közeget 2015-ben relevánsnak találja, az elégedetten fogja ízlelgetni a korong minden apró rezdülését, újra és újra. Aki a modernséget hiányolja, az az 5. dalig tartson ki (Ashkharums Ah Chim Quashi), hogy elkaphassa a lendület, ami rocksteppesen extatikus táncba visz. Karen Arutyunyan (gitáros, a testvérpár fiú tagja) is dalra fakad párszor, mi meg könnyekre. Komoly, néhol komor, vagy épp meseszép dalok – egytől egyig önazonos kompozíciók. Viszont biztosan lesz olyan, aki nem igazán tud mit kezdeni ezzel a tömény, felkavaró, osztatlan figyelmet parancsoló albummal.  
 
Ha csak egy dalt hallgatna is meg valaki, akkor az a Horovel legyen, ami az édes-bús, rejtélyes keleti ország esszenciája, ahol Picasso ezen „gyermekei” fogantak.  
 
Lemezbemutató koncert: 2015. október 15., 20:00, A38 Hajó - erről bővebben itt olvashatsz >>
Air
2015.10.02
|


Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.