Az 5. Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny eredményei

A bányászat káros oldalairól, a Földön hagyott lábnyomunkról és a természet jövőjéről készült kisfilmekkel lehetett pályázni az 5. Green-Go Nemzetközi Rövidfilmversenyre.
Március 27-én tette közzé a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület a rövidfilmverseny felhívását, amelyen keresztül idén a túlfogyasztásra, a bányászat társadalmi és környezeti hatásaira és a természet szépségeire próbálta meg felhívni a figyelmet. Szeptember 15-ig lehetett pályázni maximum 4 perces rövidfilmekkel, a nyerteseket októberben hirdették ki. 151 kisfilm érkezett, az előválogató rostán 105 pályázat jutott keresztül, amelyek online szavazáson versenyeztek a közönségdíjért. Az idei versenyre kiemelkedően jó minőségű pályamunkák érkeztek, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga.  
 
A zsűri tagja volt többek között Al Ghaoui Hesna, újságíró, a „Bábel – Hesnával a világ” című dokumentumfilm-sorozat főszerkesztője. Szintén a zsűri tagja volt Jason Peters is, aki a természetfilmezés segítségével tesz a vadvilág megmentéséért. Zsűritag volt még Malatinszky Ákos a CEEweb Egyesület elnöke, a Szent István Egyetem egyetemi docense, és Hollósi Lajos kreatív dizájner, aki 2011-ben nyerte meg a Green-Go egyik kategóriáját „Once Upon a Time” című hatásos kisfilmjével, amely „A valaha élt állatok múzeumának” reklámja.  
 
A Fogyasztásunk lábnyoma kategóriában az Ukrajnából érkezett „Take a right step” (Tégy meg egy helyes lépést) című alkotást értékelte a zsűri a legnagyobb pontszámmal. A rendező leírása szerint, ha ekkora nyomokat hagyunk a Földön - mint amelyeket a kevesebb mint másfél perces alkotásban is bemutat - nemsokára már nem lesz, aki nyomokat hagyjon. 
 
A Nyersanyagok valódi ára kategóriát a „Gold rush” (Aranyláz) című, Kenyában forgatott film nyerte, amely az aranybányászat helyi körülményeit, társadalmi igazságtalanságait és környezeti kárait mutatja be egy német rendező szemén keresztül. 
 
A The Barb” (A Horog) című kisfilm a természet kategóriát nyerte, melyben egy kisfiú egy kiszáradt tóból horgászik ki egy játékhalat. A rendező hatásosan állítja szembe a reményt és jövőt jelképező kisfiút, a reménytelenséget tükröző kiszáradt tóval. A kisfilm emlékeztet rá, hogy a természetet a gyermekeinktől kaptuk kölcsön. 
 
A közönségszavazást 3881 szavazattal a Twilight” (Szürkület) című törökországi pályázat nyerte. 
2015.10.21
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.