„Van valami elképesztően tragikus ezekben a karakterekben” - Justin Kurzel

Mindössze egy filmmel a háta mögött maga Michael Fassbender hívta meg, hogy rendezze meg a Macbethet, és ő egy brutális adaptációval hálálta meg a felkérést. Justin Kurzel ezzel a filmmel berobbant Hollywoodba.

41 éves

 

Az első filmje rögtön Cannes-ban mutatkozott be

 

A színházban a felesége, Essie Davis játszotta Lady Macbethet

Hogyan vezetett az út az előző filmedtől, A Snowtown-i gyilkosságoktól a Macbethig? Úgy tudom maga Michael Fassbender ragaszkodott hozzád. 
 
A Snowtown-i gyilkosságok után számos projektbe belekezdtem. Az egyik már nagyon előrehaladott állapotban volt, és már tizennyolc hónapja dolgoztam rajta, amikor kiderült, hogy nem valósulhat meg. Nagyjából ezzel egy időben talált meg Iain Canning producer. Michaellel nem sokkal A Snowtown-i gyilkosságok premierje után találkoztam, nagyon tetszett neki a film, és szeretett volna velem együtt dolgozni, és mivel én is nagy rajongója vagyok, ezt ki is akartam használni. Iain megemlítette, hogy a Macbethen dolgozik, és bár a színházi múltam – díszlettervező voltam – lévén jól ismertem a darabot, arra sosem gondoltam, hogy egy Shakespeare-adaptáció legyen a második nagyjátékfilmem. Amikor Iain elmondta, hogy Michael alakítaná Macbethet, ez elindított nálam valamit, amitől a film egyszerűen csak megszületett a fejemben. Mindez meglehetősen gyorsan történt. 
 
Ezen a ponton már volt forgatókönyved? 
 
Igen, és nagyon érdekes volt, mert úgy írták meg, mint egy westernt. A végtelen skót tájakra támaszkodott, és kiemelte a karakterek sebezhető oldalát. Van valami elképesztően tragikus ezekben a karakterekben.  
 
Szerinted annak, hogy színházban és filmen is máig rengeteg rendező adaptálja, köze lehet ahhoz, hogy Shakespeare máig aktuálisnak számít? 
 
Igen, és pont ezért rugalmasabban is tudunk hozzányúlni a darabhoz. Mivel sok feldolgozása létezik, így többfajta értelmezési lehetőség adódik. Ezért nézzük meg újra meg újra, mert ha valaki jól megcsinálja, akkor egy kicsit mindig mást jelent. Például én rengeteg Breaking Bad epizódot néztem, amikor dolgoztam rajta, és ez egészen biztosan hatott rá. 
 
Véletlenül vagy szándékosan? 
 
Egyszerűen csak elkaptam a tévében, és azonnal megfogott. Pont akkortájt vágtam a filmet, és rácsodálkoztam arra, hogy Walter White sorsa milyen sok mindenben feleltethető meg Macbethének. Végig lehet tudni, hogy a karakter a végzetébe rohan, mégsem lehet tenni ellene semmit.  
 
A Snowtown-i gyilkosságokon szerzett tapasztalataid mennyiben segítettek a Macbeth forgatásán? 
 
Nagyjából ugyanazokkal a témákkal foglalkoztam most is, vagyis azzal, amikor az erőszak családon belülivé válik, és beköltözik a négy fal közé, és persze annak a tragédiájával, hogy mindez megszokottá válik.  
 
Iskolás korodban milyen volt a Shakespearehez való viszonyod? 
 
A suli miatt nekem is el kellett olvasnom néhány darabját, de azt nem mondhatnám, hogy akkoriban különösen kötődtem volna hozzájuk. (nevet) 
 
Michael kezdettől fogva adott volt, de hogyan találtad meg a Lady Macbethedet? 
 
Michael és én sokat beszéltünk arról, hogy Lady Macbeth karakterével el akarjuk kerülni a gonosz boszorkánynak való bemutatás csapdáját. Átbeszéltük, hogy a nőnek miket kellett átélnie, és azt is, hogy kettejüknek milyen élete volt együtt a filmben látottak előtt. Marionban van valami megkapóan emberi, és az általa behozott empátiával úgy éreztem, hogy új színt tudunk adni Lady Macbethnek, és érdekes lesz megfigyelni a karakterét ebben a maszkulin világban.  
 
Élvezted a forgatást? 
 
Imádtam. Fárasztó, kemény és bizonyos szempontból félelmetes időszak volt, mivel nagyon kevés időnk volt rá. Az időjárás kegyetlen volt, és hihetetlen intimitású jeleneteket kellett forgatnunk a tomboló szélben. Óriási kihívás volt ausztrál fickóként, aki mögött egy darab realista dráma áll csupán elutazni Skóciába és a világ két legjobb színészével egy mindenki által ismert Shakespeare-darabot feldolgozni. De én szeretem a kihívásokat. 
 

Tulu/Mozinet
2015.10.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.