Október 30-áig még bárki nevezhet Aranyszem Operatőr Fesztiválra!

November 25-27. Josef Demian nagyváradi születésű, világhírű ausztrál operatőr háromnapos mesterkurzust tart Budapesten. A rendezvény célja az európai és nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása.
Ugyanekkor rendezik meg a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált is, ahol 15 kategóriában adnak majd ki díjakat. Idén először meghirdették az Extra kategóriát, melyre október 30-áig a nem szakmabeliek is nevezhetik alkotásaikat.  
 
A világhírű operatőr, Josef Demian a mesterség egyik kiemelkedő pedagógusa. Novák Emil tanára is Ő volt a Sydney Filmfőiskolán, melyet évekig vezetett. Mindketten tagjai az Ausztrál Operatőrök Társaságának. Josef Demian a 70-es évek romániai filmjeiben volt a legaktívabb, számos díj és kitüntetés tulajdonosa, híres tanítványai közé tartozik például Dion Beebe, a Chicago vagy az Egy gésa emlékiratainak operatőre. 
 
November 25-én Josef Demian elméleti előadásokat tart, illetve filmvetítéseken keresztül illusztrálja az operatőr szerepét a filmkészítésben. A kurzus második napja különösen izgalmasnak ígérkezik, mikor is műtermi forgatáson is kipróbálhatják magukat a résztvevők. A kurzus harmadik napján a felvett anyagot a diákok együtt tekintik meg és elemzik mesterükkel a Magyar Filmlaborban. A mesterkurzus új tanulási és találkozási lehetőséget kíván biztosítani a Magyarországon működő összes, filmképzésben részt vevő hallgató számára, hogy megismerkedhessenek a világ más országaiban működő iskolák hallgatóival is, és így valóban a jövő filmiparának részesei lehessenek. A rendezvény célja az európai és a nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása. A kurzus fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Magyar Filmakadémia és a Magyar Művészeti Akadémia. 
 
2015. november 25. és 27. között rendezik meg a Magyar Operatőrök Iskolája, a HSC együttműködésében a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált. A fesztivál 15 kategóriában – diák, kísérleti, híranyag, mozi előzetes, zenés klip, reklám, televíziós show műsor, természetfilm, dokumentumfilm, dramatizált dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm, nemzetközi, koprodukciós játékfilm - ad majd ki díjakat. Idén először meghirdették az Extra kategóriát, melyre október 30-áig a nem szakmabeliek is nevezhetik alkotásaikat. Bármilyen hosszúságú, műfajú, bármikor és bárki által készített filmmel lehet indulni, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető! A filmeket a Stábiskola címére: Budapest, 1145. Róna u.174. A épület. lehet beküldeni. Bővebb információ a www.stabiskola.hu oldalon. 
 
A zsűri tagjai: Kurt Brazda operatőr, AAC, az IMAGO vezetőségi tagja, Haris László fotóművész, az MMA tagja, Fáy Miklós újságíró, Novák Emil HSC operatőr, Orbán János Dénes költő-író és Schubert Gusztáv filmkritikus. „Az év operatőre” díjat az az operatőr kapja, aki a benevezett filmek közül a szakmai zsűri véleménye szerint a legmagasabb művészi színvonalon valósította meg munkáját. 
 
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az Aranyszem történetében második alkalommal idén is négy kategória, dokumentumfilm, kisjátékfilm, természetfilm és tévéfilm győztesei pénzdíjban is részesülnek, összesen 2 millió Ft összegben. Diák kategóriában a 60 ezer dolláros Panavision nagydíjat, idén is Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adja át. 
 
Novák Emil először 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek.  
2015.10.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.