Bill Bryson: Hátizsákkal a vadonban

Bill Bryson az az ember, aki az ismeretterjesztés berkeiben fenegyerekből nagyfranccá nőtte ki magát. Első sikereit az útikönyveivel érte el (mint például Az egyik lábam itt…), ezek mellett azonban írt egy remek kézikönyvet az angol nyelv használatáról (Bajos szavak), …
…hétköznapi tárgyaink történetéről (Otthon), alapos és felettébb szórakoztató ismertetőt Shakespeare-ről (Az egész világ színház) és még sok mindenről. 
 
Ezek egyike sem könnyű téma, érdekesen előadni pláne nehéz, neki azonban sikerül, mégpedig a hozzáállása miatt: nem akar akadémikust játszani, a saját érdeklődését, világlátását és józan eszét használva közelít az adott témához. Így aztán információban gazdag, mégis olvasmányos szöveget kapunk, amit feldob a humora – az a humor, amelynek az áldozata gyakran saját maga. Bryson nem szégyelli leleplezni saját gyarlóságait, pellengérre állítani tudatlanságát, csetlését-botlását, amin úgy derülünk, hogy közben magunkra ismerünk. 
 
Ennek remek példája a Hátizsákkal a vadonban. Ebben a könyvben azt meséli el, amikor egy barátjával vállalkozott egy hatalmas túrára: végigjárni az Egyesült Államok keleti vidékén húzódó, 3400 kilométer hosszú Appalache-ösvényt. Ez komoly túrázóknak is kihívást jelent, hiszen az út szó szerint hegyen-völgyön, végtelen erődökön keresztül vezet, és az ösvényen csak primitív menedékházak vannak, az enni-innivalót, ruhát és minden egyéb felszerelést az embernek a hátán kell cipelnie. Ehhez vegyük hozzá, hogy Mr. Bryson bicepsz vagy vádli helyett inkább pocakban erős, és rögtön érthető lesz a probléma. 
 
Az író egyrészt elmeséli saját élményeit, melyeket barátjával, mintegy erdei Stan és Panként szereztek: hogy milyen nehéz is hosszú távon két lábbal közlekedni; hogy milyen egyhangú, mégis kielégítő az gyaloglás-evés-alvás rutin; és hogy milyen érzés állandóan rettegni az emberevő medvéktől, akik elsősorban a Bryson nevű pocakos túrázókra várnak. 
 
Jó arányérzékkel tűzi be privát pokoljárásába az ösvényhez kapcsolódó információkat, és nem puszta számokat sorol, hanem megdöbbentő, sokszor megható történeteket mesél felfedezésekről, kudarcokról, ugyanakkor áttekintést kapunk a sokszínű növényvilágról és a még sokszínűbb állatvilágról. 
 
Bryson elmondja a véleményét a felmerülő problémákról (úgymint fakitermelés, természetvédelem, az ösvény karbantartása, a túrázók magatartása), és mindig oda lyukad ki, hogy a világ legnagyobb kártevője az ember. Nem minden ember, persze, csak minden második. Ha kicsit toleránsabbak lennénk egymással, és kicsit jobban vigyáznánk a környezetünkre, minden sokkal flottabbul menne. Ezt persze csak reméli, mert azért nem most jött le a falvédőről. 
 
A könyvből film is készül Nick Offerman, Robert Redford, Nick Nolte és Emma Thompson szereplésével:
 

 
Akadémiai Kiadó, 3800 Ft
 
 
2015.11.04
|


Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.