Louise O’Neill: Örökké a tiéd

Végre magyarul is olvasható a világszerte nagy vihart kavart Örökké a tiéd! A szerző, Louise O’Neill tavaly nem véletlenül nyerte el a Bookseller Young Adult díját: az Örökké a tiéd kegyetlenül őszinte, brutális és fontos könyv.
„Mindig lehetsz tökéletesebb.” Képzeljünk el egy világot, ahol ez a lányoknak szóló legfontosabb parancs. Képzeljünk el egy világot, ahol a Férfi iránymutatása alapján, intézetekben nevelődnek fel lányok generációi. Ahol ezeknek a lányoknak, miután megtanulták, hogyan legyenek kívánatosak és engedelmesek, elsődleges funkciója fiút szülni, a férjüknek készségesen engedelmeskedni, sohasem mondani nemet. Louise O’Neill ezt a világot teremti meg Örökké a tiédben. 
 
Egy klausztrofób, monokróm, hightech versenyistállóban vagyunk, ahol szoftverek jelölik ki a lányok napi ruhadarabjait, a bőrük árnyalatát, a gyógyszeradagjukat: altatók, antidepresszánsok, kalóriaszabályozók ipari mennyiségét diktálják magukba. Kecsességük mechanika, jövőjük plasztika. És persze függők mindannyian: függőik a gyógyszereiknek, a toplistán elért helyezésüknek, a tükröknek, a saját látványuknak. Függői az elismerésnek, az irántuk érzett irigységnek, a többi lány fölötti fölényüknek, a „közösségi” médiának. És nincs logout, nem lehet kijelentkezni... 
 
MIÉRT AKTUÁLIS? 
 
Mert nem vesszük észre, hogy a mi világunk nem is áll olyan távol attól, amit az Örökké a tiédben látunk. Lányok milliói alkotják meg öntudatlanul maguknak ugyanezt a világot: képtelenek szabadulni a saját testük látványától, mások külsejétől, a közösségi médiától, az önmarcangoló gondolataiktól és mások véleményétől. Az ő napjaikat is az határozza meg, hogy hogy néznek ki, hogy mások mit gondolnak róluk, hogy mennyit is érnek valójában... 
 
Louise O’Neill – aki maga is küzdött étkezési zavarokkal – nem véletlenül nyerte el érte tavaly a Bookseller Young Adult díját: az Örökké a tiéd kegyetlenül őszinte, brutális és fontos könyv.  
 
MIÉRT NÉLKÜLÖZHETETLEN? 
 
Ez nem az a könyv, amit rongyosra fogsz olvasni. Ez az a könyv, amit egyszer mindenkinek olvasnia kell. 
 
“Teljesen dehidratálódtam a sírástól. Az Örökké a tiéd úgy szakította szét a lelkemet és a szívemet, mintha csak konfetti lenne. Tökéletes volt, de teljesen tönkretett. Ez a könyv követeli, hogy elolvasd, érezd és megértsd. Nem egy könnyed olvasmány. Nem is vicces. Minden egyes fejezettel egyre mélyebbre kerülsz ebben a pokolszerű valóságban, míg végül rájössz, hogy a társadalmunk el van baszva. Teljesen, végérvényesen. Azt érzem, hogy nem akarom, hogy bárki valaha is rám nézzen… Világgá akarom üvölteni, hogy a testem az enyém.” (Gabrielle, Goodreads) 
 
Tilos az Á Könyvek, 3490 Ft
 
 
2016.03.23
|


Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.