Hanks, az életmentő pilóta bőrében

Sullenberger kapitány 2009-ben egy csapásra a világ figyelmének középpontjába került: tele voltak vele a hírek, kézről kézre adták a tévéműsorok szerkesztői és az újságírók. Sully azzal vált híressé, hogy majdnem meghalt.
A tapasztalt pilóta New Yorkból indult 155 utassal, és nem sokkal a felszállás után a gépe mindkét motorja leállt, ő pedig, egyéb lehetősége nem lévén a zsúfolt város közepén, a Hudson folyóra szállt le – és ezzel mindenkit megmentett.  
 
A pilóta most visszatér. A Cartaphilus Könyvkiadónál megjelent kötetben erről a csodás megmenekülésről olvashatunk, az Oscar-díjas Clint Eastwood pedig izgalmas és különleges filmet készített erről a különleges esetről, melynek főszerepét Tom Hanksre bízta. A mindkét motorját elvesztő, gépét a zsúfolt város közepén, a folyóra letevő pilóta izgalmas történetét Hanks legutóbbi nyilatkozata szerint Budapesten olvasta először. 
 
– Egy autóban ültem épp Budapesten, amikor Clint felhívott – mesélte egy újságírónak a kétszeres Oscar-díjas színész. – Elküldte a forgatókönyvet, és én 70 perc alatt befaltam az egészet: nagyon akartam tudni, mi lesz a vége. Ezután számomra már csak az volt a kérdés, hogy ráérek-e: tudtam, ők nem tudnak várni, legkésőbb októberben már dolgozniuk kell, mert a Hudson folyóban is forgattak: vagyis még a tél előtt túl kellett esniük a legnehezebb jeleneteken. Mondjuk, ha tudtam volna előre, milyen nehéz egy bajszot őszre festeni, akkor lehet, hogy még egyszer elgondolkodom… 
 
A Sully - Csoda a Hudson folyón (Sully, hazai bemutató: szeptember 8.) premierje kedvéért még az eredeti Sully is visszatért a reflektorfénybe: újra szívesen mesél a vele történtekről és a sok emberről, aki a segítségére sietett. A teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy hősies tett után sokáig poszttraumás szindrómától szenvedett, rémálmai voltak, és álmatlansággal küzdött, miközben új rajongóitól több mint 50 000 emailt és levelet kapott! 
 
Clint Eastwood mindent megtett, hogy hiteles legyen a film – meséli a pilóta, akit Tom Hanks kelt életre a vásznon – eljött hozzám, sokat kérdezgetett, minden részletre kíváncsi volt, ami abban a pár percben történt a levegőben, és ami utána. Ráadásul, aki akkor részt vett a mentésben, és tudott, az eljöhetett, és szerepelt a filmben: a mentőbúvárok, az utasszállító komp kapitánya, aki amikor meglátta, hogy baj van, letért az útjáról, és jött menteni… mind az igaz szereplő. A stáb még egy igazi Airbust is vízre tett a forgatás kedvéért.  
 

 
IC Press
2016.09.12
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.