„Ha bármihez hozzányúlok, arra azt mondják, hogy túl sötét lesz” - Tim Burton

A sötét fantasyk nagymester ezúttal Johnny Depp nélkül forgatott filmet, méghozzá új múzsájával, Eva Greennel. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeivel jó esélye nyílik, hogy újra Hollywood első vonalában találja magát még akkor is, ha ő nem igazán törődik azzal, hogy a filmjei mennyire lesznek sikeresek.

58 éves.

 

Az X-Men rendezésére is felkérték.

 

8 filmet készített Johnny Depp-pel.

A Rolling Stone szerint Ransom Riggs eredeti könyve afféle „óda a mássághoz”, de ez szerintem az ön filmjeire is elmondható. Mindig is vonzották a kívülállók? 
 
Az ilyen alapanyagok mindig is tetszettek, mert minden ember életében akad olyan pont, amikor kívülállónak érzi magát. Persze sok ember megváltozik, de hiába lesznek később barátaink és leszünk sikeresek, ezek az érzések egy életen át velünk maradnak.  
 
Miért épp az észak-angliai Blackpoolt választotta a forgatás helyszínéül? 
 
Egyszer már készítettem ott egy videoklipet a Killers zenekarnak, és úgy érzem, az a hely sokat elmond rólam. Remélem, egyszer majd megválasztanak Blackpool polgármesterévé. (nevet) Kalifornia partjainál, Santa Monicában nőttem fel, és én is sokat tengődtem egyedül a stégnél. A színei fakók, ugyanakkor mégis rendkívül érzelmes és költői hely, ami vizuálisan inspirálni tud engem.  
 
Hogy jutott eszébe adaptálni Ransom Riggs könyvét? 
 
Nem nekem jutott eszembe, mert Jane Goldman (a film forgatókönyvírója – a ford.) már megtette, mire én képbe kerültem. Jane nagy ismerője a különc lelkeknek, én pedig azért vállaltam a filmet, mert szerettem, amit kitalált. 
 
Az előzetes után sokan hasonlították a filmet az X-Menhez. Mennyi köze van a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek a szuperhősös franchise-hoz? 
 
A szuperhősös filmek most valóban virágoznak, de én erre a történetre sosem gondoltam akként. A figurák képességeire én nem szupererőként, hanem afféle csapásként tekintek, ezért úgy hiszem, egy emberközelibb történetet sikerült elmesélnünk. Minden srácnak megvan a maga különcsége, és pont ez vonzott a projektben, nem pedig egy újabb világmegmentős történet.  
 
Mit gondol arról, ahová a szuperhősös filmek mostanra eljutottak? 
 
Érdekes, hogy annak idején a Batmannel ugyan kasszasikert arattunk, a filmemet nem szerették túlságosan a kritikák. Furcsa érzés, hogy annyi idővel a filmem után az emberek még mindig a furcsa szuperhős kosztümökről, meg ilyenekről beszélnek. Azt hittem, hogy majd filmről filmre elpárolog a közönség, de a szuperhős zsáner csak egyre erősebbé vált. 
 
Mennyire sötét a Vándorsólyom kisasszony… története? 
 
Szerintem a legrosszabb embert kérdezed erről, mert ha én bármihez hozzányúlok, arra azt mondják, hogy túl sötét lesz. (nevet) A Batmant annak idején túl sötétnek találta a stúdió, most pedig egy jégkoris show-műsort építenek rá. A Karácsonyi lidércnyomást is túl sötétnek gondolták, de ma hároméves gyerekek éneklik a betétdalait, és még a kutyák is bírják. Én sosem látom sötétnek a saját munkáimat. Persze tudom, hogy néha akadnak bennük félelmetes részek, de mivel én tényleg nem látom őket sötétnek, ezért jobb, ha inkább mástól kérdezed. 
 
Milyen volt gyerekkorában? 
 
Kicsit Benjamin Buttonnek éreztem magam. Kisgyerekként úgy viselkedtem, mintha nyolcvanéves lennék, most pedig úgy érzem magam, mintha alig töltöttem volna be a tizenhármat. Talán ezért is törődöm jobban a gyerekek véleményével. A szülők könnyedén vágják rá dolgokra, hogy ez vagy az túl félelmetes, és a gyerekek azok, akik érzik azt, hogy hol van a határ, amit már nem akarnak átlépni.  
 
Amikor új filmre készül, pontosan tudja, hogy milyennek kell lennie ahhoz, hogy olyan „timburtonös” legyen a végeredmény? 
 
Az egész gyerekkoromat azzal töltöttem, hogy önmagamat analizáltam. Tudtam, hogy mindenki engem tart a fura kölyöknek, ezért arra törekedtem, hogy minél előbb én is olyan emberré váljak, mint a többiek, és ehhez állandóan magamat elemeztem. Amikor aztán sikerült olyan emberré válnom, amilyen lenni szerettem volna, egyszer csak abbahagytam az önanalizálást. Nem szeretek hallani vagy olvasni magamról, az internetre se megyek fel soha, hogy magamról olvasgassak. Próbálok csak kinézni az ablakon, és szabadon engedni a fantáziámat, és nem magamról gondolkodni, vagy arról, hogy a következő filmem vajon elég pénzt csinál-e majd a mozikasszáknál. A filmkészítés művészeti oldala az, amivel próbálok minél több időt eltölteni. 
Tulu/InterCom
2016.09.26
|
(19 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.