Így készült a Dunkirk

A nyár egyik nagy eseményfilmje Christopher Nolan II. világháborús mozija, a Dunkirk, amit a direktor bevallottan egyfajta kísérleti filmnek szán. Csakhogy ezúttal egy méregdrága kísérletről van szó. Belestünk a kulisszák mögé.
10. Christopher Nolan 20 millió dolláros gázsit és 20%-os részesedést harcolt ki magának a bevételből, és ilyen feltételeket eddig csak egyetlen rendező tudott kicsikarni egy stúdióból: Peter Jackson a King Konggal. 
 
9. A Nolan által írt forgatókönyv mindössze 76 oldalas volt, ami leginkább annak köszönhető, hogy a Dunkirkben kifejezetten kevés párbeszédet hallhatunk. 
 
8. Pont a kevés dialógus miatt Christopher Nolan főképp némafilmeket tanulmányozott a Dunkirk elkészítése előtt. 
 
7. A rendező II. világháborús filmterve nagyon régi, már diákkorában ezen dolgozott, de várni akart vele egészen addig, míg rendelkezésére nem áll a szaktudás egy ilyen volumenű mozi elkészítéséhez. A sötét lovag-trilógia, az Eredet és a Csillagok között valószínűleg jó iskolának bizonyult. 
 
6. Ez az első olyan film a rendező karrierjében, ami valós eseményeken alapul. Úgy látszik, ez egy új trend a sztárrendezők között, ugyanis Quentin Tarantino is épp egy igaz történeten alapuló film forgatását jelentette be… 
 
5. Eleinte Nolan sokkal több ismert színész szerződtetésében gondolkodott, de a csata tanulmányozása során rájött, hogy a parton jórészt borzasztóan fiatal katonák rekedtek annak idején, így nagyrészt ismeretlen fiatalokat válogatott. Így akadt rá Harry Stylesra, a One Direction tagjára is. 
 
4. Összesen hatezer statiszta állt a rendező rendelkezésére, és volt olyan jelenet, amiben 1500-an álltak a kamerák előtt. A tömeg sokszorozására Nolan nem CGI-t használt, hanem a háttérben lévő dolgokat kartonpapírra festették rá, felhasználva egy régimódi, de annál hatásosabb filmes trükköt. 
 
3. A rendező pontosan vissza akarta adni a visszavonulóban lévő katonák nézőpontját, ezért úgy döntött, hogy egyetlen németet sem mutat a filmben, ugyanis a támadások általában elég távolról jöttek ahhoz, hogy a szövetséges katonák ne találkozzanak a németekkel. 
 
2. A hajós jelenetekhez Nolan egy kisebb flottát állított szolgálatba. Volt, hogy egyszerre több mint hatvan hajóval dolgozott, melyek között akadtak korabeli darabok is. 
 
1. A repülős jeleneteket sem bízta a CGI-mágusokra. Valódi, korabeli repülőgépeket kamerázott be, és vadabbnál vadabb légi felvételeket készített velük. 
 
 
2017.07.17
|
(19 kép)


Film premierek

Pelyhes – Kalandra fel!

belga-izlandi animációs film, 83 perc, 2018

Patrick – Ebbel szebb az élet

angol családi film, 94 perc, 2018

Nyitva

magyar romantikus vígjáték, 98 perc, 2018

A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt

amerikai-belga-francia-indiai-szingapúri filmdráma, 92 perc, 2018

Az első ember

amerikai filmdráma, 141 perc, 2018
Játék
Egy fiatalokból álló baráti csoport tagjai izgalmas ötletnek tartják, hogy egy hosszú felfedezőútra induljanak, így szakadva el a szokványos napok unalmától, ám amikor autójuk defektet kap egy elhagyatott úton, akkor az, ami korábban még ideális kikapcsolódásnak tűnt, egyenesen rémálommá válik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.