„Inkább legyen az, hogy másnap odamegyek, és kétszáz ember előtt leégek, minthogy kihagyjam ezt a lehetőséget” - Szalay Bence

A Pesti Est exkluzív interjúja
Évekig Nagy Zsoltot emlegették a legesélyesebb magyar színésznek Ambrus Attila eljátszására, ám végül a fiatal és a nagyközönség számára korábban ismeretlen Szalay Bence kapta meg a szerepet. A színésszel egy héttel a premier előtt beszélgettünk.

24 éves.

 

A Viszkis volt az első filmes castingja.

 

Színházi színészként az Ódry Színpadon és a Veszprémi Petőfi Színházban láthatjuk őt.

Mielőtt rátérnénk A Viszkisre, hadd kérdezzek rá az eddigi egyetlen kreditedre az imdb-n. Hogyan kerültél a Barátok köztbe? 
 
Ó, muszáj? (nevet) Ez elég régen volt, még nem is jártam a színműre. Én voltam Bálint Gáspár, a szexi vízvezeték-szerelő, aki megjelent, szerelte a csapokat, a csempéket felrakta a falra, és közben minden nő odavolt érte, én meg odavoltam minden nőért. Aztán el is tűntem a képből. Ez csak egy rövid móka volt. 
 
Mondhatni ez volt a színészi szárnypróbálgatásod? 
 
Akkoriban már jártam színjátszó körbe, elmentem különböző castingokra, aztán jött a hívás a Barátok közt-ös szereppel, amire mondtak egy olyan összeget, ami nekem középiskolásként hatalmas dolog volt. Végre pénzt kereshettem és azzal foglalkozhattam, amit szeretek. 
 
Milyen érzés az, hogy már tök rég leforgattátok A Viszkist, mindenki arról beszél, hogy ez lesz a nagy áttörésed, te meg csak vársz és vársz arra, hogy végre mozikba kerüljön? 
 
Érdekes, mert két éve már, hogy leforgattuk, folyamatosan adom az interjúkat, és minél többet beszélek róla, annál inkább úgy érzem, hogy meg sem történt a dolog. Közben folyamatosan dolgozom: forgattam nyáron az Egynyári kalandban, játszom színházban… Fejben annyira máshol vagyok már. Régóta várok erre a bemutatóra. Kapjam meg a barátaimtól, a családomtól és az idegenektől a lecseszéseket vagy a dicséreteket, csak történjen már valami! Idegőrlő ez a várakozás. 
 
El tudtad kísérni a filmet a varsói vagy a chicagói premierre? 
 
Nem tudtam ott lenni, mert munkáim voltak Veszprémben. Tök jó lett volna elmenni, de mindjárt bemutatóm van, és színészként számomra a próba fontosabb, mint az ünneplés a vörös szőnyegen. 
 
Nimród azt mondta, hogy a próbafelvételeknél nagyon elégedett volt veled, de félt attól, hogy tapasztalat híján mennyire fogod bírni azt a terhet és felelősséget, amit egy ekkora főszerep jelent. Számodra mikor esett le, hogy mire is mondtál igent? 
 
A forgatás kezdete előtt volt egy féléves felkészülési időszakom az egyetem mellett. Beszélgettem Nimróddal, beszélgettem Ambrussal, jogsit csináltam, konditerembe jártam, hokiztam meg minden. Aztán az első forgatási nap előtt itthon voltam, hajnalig ébren maradtam, lecsúszott pár sör, és írtam egy iszonyat hosszú SMS-t Nimródnak, hogy erre én nem leszek képes, és válasszon helyettem valaki mást. Aztán elküldés előtt még egyszer elolvastam az SMS-t, és rájöttem, hogy nem csinálhatok ilyet. Egész életemben bánnám, ha ezt megtenném. Inkább legyen az, hogy másnap odamegyek, és kétszáz ember előtt leégek, minthogy kihagyjam ezt a lehetőséget. 
 
Milyen volt az első találkozásod Nimróddal? 
 
Zsombolyay Linda castingdirektor egy beszélgetésre hívott el a Dérynébe. Az egyetemről rohantam be két mozgásóra után melegítőben. Úgy néztek rám, mint a véres rongyra. (nevet) Aztán megláttam Lindát, aki mellett ott ült Nimród, akit azonnal megismertem, mert már gyerekkorom óta elképesztően tiszteltem. Bemutatkozott, megkérdezte, hogy vagyok, majd megkért, hogy meséljek magamról. Kíváncsi volt rám, kérdezgetett, és elmondta, hogy filmet csinál a Viszkisről, lenne-e kedvem elmenni a castingra? Hát hogy a fenébe mondtam volna erre nemet? Amikor annak idején láttam moziban a Kontrollt, nem hittem el, hogy ilyen is lehet egy magyar film. 
 
A történet több évet ölel át, és egyszer az idősebb Ambrus Attilaként is láthatunk a filmben. A sminkesek mennyit dolgoztak rajtad, hogy hasonlíts rá? 
 
Izzadtságot kaptam tőlük bőven, meg koszoltak néha, főleg akkor, amikor a vonat alatt voltam, bár attól koszolás nélkül is bekoszolódtam volna. (nevet) Nem volt maszk, csak akkor dolgoztak rajtam sokat, amikor egy autósüldözés után a hátam teli lett üvegszilánkokkal, meg akkor, amikor a mai Ambrus Attilát játszottam. Ekkor több rétegben felkentek rám egy ráncosító krémet, és szálanként felrakták rám a bajuszt, ami jó két és fél óráig tartott. 
 
A Viszkist elképesztően sok helyszínen forgattátok. Színészként okozott ez számodra bármilyen nehézséget? 
 
Bejártuk egész Budapestet, és ezer másik magyarországi helyszínt. Egy igazán nagy nyaralás volt nekem még úgy is, hogy napi tizenkét órát dolgoztam. Hatalmas élmény volt, és egyáltalán nem volt olyan fárasztó, mint amennyire azt hittem, hogy az lesz. Szuper volt, amikor a miskolctapolcai börtönben forgattunk, mert ott kaptunk egy szabadnapot, és ez volt azon a nyáron az egyetlen szabadnapom. Csodás volt az is, amikor a hullámvasútra felülhettünk. Azok közé tartozom, akik kisebb tragédiaként élték meg a Vidámpark bezárását – itt egy ország, aminek nincs vidámparkja –, ezért fülig ért a szám, amikor miattunk újra megnyitották és egy csomót hullámvasutazhattam. 
 
A film első vágása nagyjából háromórás volt. Van olyan jelenet, amit Nimród kivágott, de te mégis büszke vagy rá? 
 
Ez érdekes dolog, mert láttam a háromórás változatot, valamint a végső verziót is, és abszolút megértem Nimród döntését. Volt néhány nagyon szuper jelenetem, amit egy csodás színésszel, ifjabb Vidnyánszky Attilával játszottam végig. Ezek önmagukban nagyon jók voltak, az egész filmnek mégse tettek jót, kicsit kizökkentették a történetet egy másik irányba. Úgy gondolom, hogy a lehető legjobb változat kerül a mozikba. 
 
Kaptál már A Viszkis miatt szerepajánlatot? 
 
A premier után talán ebből többet fogok érezni, de már most is többet hívnak castingra, mióta tudják, hogy én vagyok A Viszkis főszereplője. Nagyon remélem, hogy ha a film kijön, és az emberek azt gondolják, hogy tényleg jó vagyok, akkor egyre több és jobb munkával fognak megkeresni. 
 
Tulu
2017.11.20
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.