Moszkva tér

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (9)
Egy-egy korszak igen jelentős hangsúlybeli eltolódással ivódik bele a fejekbe a különböző aspektusok folyományaként. ’89-ben kishazánk igen jelentősen tobzódott az eseményekben, amiből pár tizenéves, érettségi előtt álló nagykamasz csupán annyit vett le, hogy rövidült a töritételek sora.
Török Feri filmje igazi nemzedéki mozi, két korszak határán tébláboló fiatalokat látunk, akik pont olyanok, mint mi voltunk. Kicsit zavartan pislognak a nagyvilágba, többnyire fogalmuk sincs a külvilág alakulásáról, de sokkal jobban izgatják is őket a saját fejükben tomboló vágyak, érzések, gondolatok. A történet főszereplője Petya, aki pár haverjával minden este a Moszkván várja a híreket, hogy hova lehet buliba lógni, hol van igazi csajos-piás nagy hepaj, vagy csak szimplán balhé, ahol kiereszthető a generációs defektekből adódó többletgőz. Amúgy Petya rendes fiú, rajongásig szeretett nagymamájával lakik, csöndes, okos, inkább háttéralkat, nem úgy, mint legjobb haverja, a nagymegmondó Kigler, aki bár sanszos, hogy bukik az érettségin, mégsem aggódik a jövője miatt. Természetesen lány is van a sztoriban; Zsófi is Petya osztálytársa, és amellett, hogy jóbarátok, a fiú igen hevesen vonzódna egyéb téren is. Az események meg csak úgy szaladnak el a bociszemű főhős mellett; a felkavaró politikai hajcihő, Nagy Imre újratemetése, demonstrációk, volánjegy biznisz, no meg a nagy érettségi botrány… 
 
Amellett, hogy tökéletes zsánerfigurákat kapunk a filmből, a kor is igen pontosan lett eltalálva, az események datálhatók, a színek kellően kopottak, a miliő hatásosan lepukkant, és a csalamádés hamburger szagát már-már érezni lehet.
 
A rendezés igen okos, mérsékelten provokatív, kicsit álkommersz, de nagyon szerethető. Nem mond nagyot, csak azt mutatja, ami volt, ami velünk is lett volna, ha akkor élünk, és mint korszak-nosztalgia egyszerűen zseniális.  
macsek
2017.11.30
|
magyar vígjáték, 88 perc, 2001
Érettségi előtt álló fiatalok 1989-ben: mindenkit megérint a marha nagy szabadság szele. Hamis vonatjegyek, idő előtt kitudódott érettségi tételek. Szabadság és szerelem. Hamburger és csalamádé. Az ifjú magyar film válasza a Megáll az időre. (A filmet eredetileg a Budapest Film mutatta be 2001 szeptember 20-án)
Rendező:

Török Ferenc

Színész:

Karalyos Gábor
(Petya)

Pápai Erzsi
(Boci mama)

Balla Eszter
(Zsófi)

Csuja Imre
(Kigler fater)

Csatlós Vilmos
(Kigler)

Szabó Simon
(Rojál)

Réthelyi András
(Csömör)

Kovács Zsolt
(tanár úr)

Béres Ilona
(igazgatónő)

Forgalmazza: Pannónia
Bemutató: 2017. november 30.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.