Szúrópróba – Tanúságok és tanulságok az oltások történetéből

Budapest, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, 2017. november 24. - 2018. június 4.
A védőoltások izgalmas és tanulságos történetén kalauzolja végig a látogatót a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállítása. Nem meglepő, hogy az oltások története a népi gyógyászattól eredeztethető.
De azt kevesen tudják, hogy ki volt például Edward Jenner, és hogyan jutott el még a bakteriológiai kutatások forradalmi felfedezései előtt az áldozatait tömegesen szedő fekete himlő elleni védőoltás kikísérletezéséhez, amely felfedezés a 18. század végének közvélekedése szerint az orvoslás történetének legnagyobb jótéteménye volt. Az egyes betegségekre kifejlesztett védőoltásokért folytatott küzdelem története a sikerek mellett tele van kudarcokkal is, a humán kísérletek pedig újra és újra etikai kérdéseket vetnek fel és vallási vitákat generálnak. Ezek mellett sem megy el szó nélkül a kiállítás.
 
2017.12.11
|
(12 kép)


Leonardo és a budapesti lovas.
Budapest, Szépművészeti Múzeum, 2018. október 30. - 2019. január 6.

Szita-Lenyomatok 2018.
Budapest, Polgár Centrum - Újpest Galéria, október 26. - november 17.

Puklus Péter: Hős anya - Alcím.
Budapest, Glassyard Gallery, október 26. - december 8.

Játék
1977. A fiatal amerikai Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozzon a nagyhírű Markos Tanz Companyhoz. Ahogy megérkezik, a társulat egy másik tagja, Patricia titokzatos körülmények között eltűnik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.