Így készült a Kutyák szigete

Ma már egyáltalán nem számít mindennapinak, hogy valaki stop motion technológiával bábfilmet készítsen, de Wes Anderson egyáltalán nem mindennapi rendező. Első jövőben játszódó filmjének komoly üzenete van a jelenről. Belestünk a kulisszák mögé.
10. Wes Anderson még A fantasztikus Róka úr munkálatai során szeretett bele a stop motion technológiába. Elmondása szerint el sem készíti a Kutyák szigetét, ha csak sima animációs filmként rendezhette volna meg, annyira ragaszkodott a bábokhoz. 
 
9. Bár egy stop motion filmnél szokatlannak tűnhet ez az állítás, de Wes Andersonra a Kutyák szigete készítésekor a nagy japán rendező, Kuroszava Akira munkássága volt a legnagyobb hatással. 
 
8. Az emberi báboknál minden figurához 30 féle cserélhető arccal dolgoztak a különböző arckifejezések megmutatásához. A kutyafigurák arca nem volt cserélhető, viszont az állkapcsuk mozgatható volt, és ez sokat segített a bábosoknak. 
 
7. A kutyák szőrét alpakagyapjúból készítették. A produkció nem külső céggel gyártatta a bábokat, hanem minden figura házon belül született meg, így a teljes alkotófolyamatra rálátásuk volt, és akár az utolsó pillanatban is tudtak változtatni. 
 
6. A film harcjeleneteit elég bonyolult lett volna leforgatni, ezért a régi rajzfilmek „bunyófelhős” megoldását vették elő, amikor egy felhőből kirepülő különféle végtagok és fegyverek jelzik, hogy odabent éppen vadul csépelik egymást. 
 
5. A film szinkronszínészei között számtalan sztárt (Edward Norton, Scarlett Johansson, Bill Murray, Bryan Cranston, Greta Gerwig, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Tilda Swinton…) hallhatunk. Wes Anderson szerint mindez azért volt lehetséges, mert egy egy-két napos szinkronmunka esetében egyik színész sem tudta visszautasítani őt azzal az indokkal, hogy erre nincs ideje. 
 
4. A szinkront nagyon változatos módon vették fel. Valaki odahaza, a telefonjába mondta a szöveget, mások szinkronstúdióban dolgoztak, és az is sokszor előfordult, hogy Wes Anderson és csapata házhoz ment a szinkronizáló sztárhoz, és ott helyben rögzítették a hangját. 
 
3. A rendező számára olyan fontos volt a film tempója, hogy sokszor stopperórával mérte, hogy a forgatókönyvben szereplő mondatok kimondása beleférjen egy bizonyos időkeretbe. Ennek köszönhetően a színészeknek többnyire nagyon gyorsan kellett beszélniük. 
 
2. A történet szereplői mind alfahím kutyák, amit már a nevük (Duke, Boss, King, Rex, Chief) is sugall. Az ő hangfelvételeiket Anderson igyekezett egy szinkronstúdióban felvenni úgy, hogy az összes színész jelen legyen, mert fontosnak tartotta, hogy folyamatosan reagáljanak egymásra. 
 
1. A Kutyák szigete nyitotta meg az idei 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált. A film a versenymezőnyben szerepelt, és Wes Anderson vihette haza a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat. 
 
|


Film premierek

A kém, aki dobott engem

amerikai akcióvígjáték, 117 perc, 2018

Szoba gyerekkel kiadó

francia vígjáték, 105 perc, 2018

Skate Kitchen

amerikai filmdráma, 100 perc, 2018

Nem vagyok boszorkány

angol-francia-német filmdráma, 93 perc, 2017

Eldorádó

német-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2018

Az elrabolt hercegnő

ukrán animációs film, 85 perc, 2018

A védelmező 2.

amerikai akcióthriller, 121 perc, 2018
Ahol a héten érdemes...
Budapest, A38 Hajó, június 4. - szeptember 3.
 
Budapest, Komplex Event, augusztus 16. - december 3.
 
augusztus 16 - 22.
 
Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely, augusztus 18., 19., 21h
 
Budapest, Budavári Palota, augusztus 17 - 20.
Játék
A Magyar Természettudományi Múzeum küldetése, hogy felébressze és fenntartsa a természet sokféleségének megismerése és megértése iránti igényt, és elkötelezetté tegye a társadalom tagjait a természeti környezet megőrzése iránt.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.