Dana Lixenberg: Imperial Courts 1993–2015

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház), 2018. május 25. - augusztus 16.
Az Imperial Courts egy hosszú távú fotográfiai projekt eredménye, amelyen a holland fotográfus, Dana Lixenberg 1993 és 2015 között dolgozott Los Angeles Watts nevű negyedében, ahol egy szociális telep zárt közösségéről készített díjnyertes portrésorozatot.
1992-ben Lixenberg egy holland folyóirat megbízásából utazott Los Angeles déli központjába, hogy dokumentálja a Rodney King rendőri bántalmazása és az érintett rendőrök sorozatos felmentése körül kiéleződött helyzetet. Így került kapcsolatba a Watts negyedében található Imperial Courts nevű szociális telep lakóival, akik kezdetben gyanakvással fogadták, végül mégis sikerült igazi kapcsolatot kiépítenie velük.
 
Nagyformátumú kamerájával később számtalan alkalommal visszatért a helyszínre, ahol tiszteletteljes, lenyűgöző portrékat készített e kicsiny, zárt közösség lakóiról, és rögzítette az itt élők sajátos ritmus szerint hullámzó életciklusát: sokakat látott születni és meghalni. Az Imperial Courts című sorozatával Dana Lixenberg 2017-ben elnyerte a rangos Deutsche Börse Fotográfiai Díjat. 
 
A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás a fekete-fehér portrék mellett, videókat, hangfelvételeket és egy interaktív web-dokumentumfilmet ölel fel, amik bővítik a portrék kontextusát és amiken keresztül közelebb kerülünk a lakókhoz és a személyes történetükhöz.  
 
2018.05.28
|
(5 kép)


Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.