Bacon, Freud és a Londoni Iskola Festészete

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. október 9. - 2019. január 13.
A Magyar Nemzeti Galéria legújabb időszaki kiállítása a 20. századi brit festészet egyik rendkívül meghatározó vonulatát mutatja be, a figurális festészet történetére fókuszál, különös tekintettel azon művészek tevékenységére, akiket a szakirodalom gyakran Londoni Iskolának nevez.
A tárlat a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóira összpontosít, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff, de ugyancsak kitekint a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is. A kiállításra jelentős festmények érkeztek európai és tengerentúli magángyűjtőktől és közgyűjteményekből, valamint a londoni Tate Britain gyűjteményéből is. 
 
A kiállítás olykor a földrajzi határokon túllépve az expresszív anyag- és alakformálás olyan előzményeire és párhuzamaira is kitekint, mint Alberto Giacometti és Chaïm Soutine, ám a Londoni Iskola központi alkotóit elsősorban mégis a helyi művészeti hagyományok összefüggésrendszerébe helyezi, olyan nagy hatású, iskolateremtő brit festők fontos alkotásait is bemutatva, mint Walter Richard Sickert, David Bomberg, Stanley Spencer és William Coldstream. 
2018.10.08
|
(16 kép)


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.