Anyának lenni – Kor- és kórtörténetek Semmelweis előtt

Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, szeptember 21. - november 14.
Vajon mi a közös a Habsburg birodalom császárnője és a szegény váci TBC-s tímárné sorsában? Milyen volt a születés Semmelweis Ignác munkássága előtt? A Természettudományi Múzeum kiállításán egykor élt nők csontjai, múmiái vallanak a szülésről, mikor az még életveszélyes volt mind az anya, mind a gyermek számára.
A tárlaton egy dokumentumfilm forgatókönyvét „lapozgatva” élhetjük át ismert és ismeretlen asszonyok sorsát Semmelweis koráig. A „szereplők” egyes szám első személyben mondják el életük meghatározó momentumát. A vallomások, a megmaradt emberi maradványok – múmiák, csontok –, arcrekonstrukciók nyomán megelevenedő élettörténetek megható és olykor szomorú sorsokat tárnak elénk. 
 
Semmelweis előtt a gyermekvállalás mellett számos egyéb nehézséggel is szembe kellett nézniük a nőknek. A szülő korú nők (15-35 év) halandósági mutatói minden történelmi korban rosszabbak, mint az azonos korú férfiaké. Ennek általános okaként a gyermekszülést és a szülés körüli komplikációkat szokták megnevezni. A kiállításon az anyák megmentőjeként aposztrofált, 200 éve született Semmelweis Ignác életével és küzdelmeivel is megismerkedhetünk.  
2018.10.08
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.