Radnóti Színház: 10

Új sorozatunkban egy-egy színdarab kulisszatitkait fürkésszük azzal a nem titkolt céllal, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az alkotókat és a közönséget. A Radnóti Színházban jártunk, a 10 című előadáson.
8. 
Székely Csaba erdélyi írót a 10 megírásakor a tízparancsolat ihlette meg: olyan helyzeteket teremtett a szereplőinek, amelyekben választás elé kényszerülnek, hogy megszegjék-e valamelyik parancsolatot. Azt pedig a nézőkre bízta, hogy bűnnek ítélik-e majd e cselekedeteket. 
 
7. 
Sebestyén Aba rendező a próbafolyamat során komoly önvizsgálatot tartott, amit a színészektől is elvárt. Elmerültek a témában, kifaggatták egymást, így tették maguk számára személyessé a darabot, hogy az még hitelesebb legyen a nézőknek is. 
 
6. 
A vizsgálat után a rendező megállapította, hogy sem ő, sem a színészek nem állnak túl jól a parancsolatok betartásban. 
 
5. 
Vilmányi Benett és Gazsó György a Radnóti Színház blogján és magazinjában megosztották az olvasókkal saját, személyes tízparancsolatukat. 
 
4. 
A Radnóti Színház a darab címe kapcsán számolásba fogott, hogy mi a 10 a Radnótiban: 1 dráma 10 sorsra írva egy 37 éves drámaíró tollából. A stáb 39 fős, a színészek átlagéletkora 39,9 év. Sebestyén Aba majdnem tízszer dolgozott Bartha József díszlettervezővel és Bianca Imelda Jeremias jelmeztervezővel és másodszor László Zsolttal. 
 
3. 
A 10 díszlete plexi burok. A színészek a próbák során rengetegszer okoztak elektrosztatikus rázást egymásnak, így minden előadás előtt antisztatizáló oldattal kell kezelni a díszletet. 
 
2.  
A 10-ben a színészek latinul, oratóriumszerűen éneklik el a tízparancsolatot. A zeneszerző Cári Tibor, aki a Ruben Brandt, a gyűjtő című film zenéjét is komponálta. 
 
1. 
A színészek 10 kedvenc szava, szófordulata a darabból: Anyám?, beleszerettem, abbahagyom/esküszöm, hiba, képtelen, megkölykezett, muszáj, kipróbáltam, visszatértem, a szenvedélyünk… 
 
 
 
 
2019.03.07
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.