Dollár Papa Gyermekei: Árvácska

Sorozatunkban egy-egy színdarab kulisszatitkait fürkésszük azzal a nem titkolt céllal, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az alkotókat és a közönséget. A Trafóban jártunk, az Árvácska című előadáson.
7.
Ördög Tamás rendező ötletét, miszerint ezt a regényt akarja színpadra vinni, a dramaturg, Bíró Bence először megmosolyogta a téma borzalmassága és színpadi adaptációjának nehézsége miatt. Kezdetben lehetetlennek, őrültségnek tűnt. 
 
6.
A próbafolyamat első két hetében csak olvasták és értelmezték a szöveget. Ördög számára mindig fontos, hogy az adott darab közel kerüljön a játszó színészekhez, a mondatok az ő szájuk íze szerint hangozzanak el. 
 
5.
A Móricz naplója és több írása alapján is kialakult adaptáció során kristályosodott ki, mennyi szereplője lesz az előadásnak. Így jött a képbe Kulka János is, aki nemcsak színészileg és korban volt megfelelő a lány történetét „hallgató”, néma szerepre, hanem személyes történetéből fakadó erős jelenléte miatt is. 
 
4.
Az alkotók nagyon sokat nevettek a próbafolyamat során. Az irónia és az eltartás eszközeivel próbálták magukat „megóvni” a szörnyen erős jelenetek lelki megterhelésétől. Sokat „bénáztak” és szenvedtek azon, hogy az erőszakos pillanatokat hitelesen jelenítsék meg a színpadon. 
 
3.
A darab elején feltűnő állathangos játék az előadásban szereplő gyerekek ötlete volt. 
 
2.
Móricz egyáltalán nem ismert Csibe című drámájából, valamint a Csibe színházban járt című novellájából is találunk szövegrészleteket az előadásban. Georgita Máté Dezső figurájának ötlete is Móricz kudarcosnak ítélt színdarabjából jön. 
 
1.
Az előadás utolsó momentumán sokat vitatkoztak az alkotók, a befejezést többféleképpen is kipróbálták már. 
 
 
Németh Fruzsina Lilla
2019.04.04
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.