Látványos éjszaka

Jászberényi Sándor Libri-díjas novelláskötetét adaptálta Szabó-Székely Ármin az Örkény Stúdió kicsi színpadára.
A Polgár Csaba által rendezett A lélek legszebb éjszakája című előadás egyik leghatásosabb eleme a hátsó LED falon és a színpadon elhelyezett tévéken vetített autentikus felvételek atmoszférateremtő képessége. A Közel-Keleten  ̶  elsősorban Egyiptomban  ̶  zajló harcokról készült fotókat maga a szerző készítette.
 
A magánéleti válságban lévő és alvászavarban is szenvedő haditudósító ott töltött, puskaropogással, véres halottakkal, „egyiptomi alkohollal” és utcalányokkal teli mindennapjaiba nyerünk betekintést a megrázó, egyszerre hátborzongatóan szép és nagyon rémisztő fotóknak köszönhetően. Jászberényi felvételei között az arcukból csupán a szájukat mutató utcalányokat is látunk, akiknek színésznők (például a társulatból Takács Nóra Diána és Zsigmond Emőke) kölcsönözik hangjukat.
 
 
Ficza István és Nagy Zsolt egy ember két személyiségét megmutató, elementáris játékát az elmosódott, digitális videóeffektek is segítik. Ily módon észleljük pár percig az ópiummal teli, alvásra képtelen tudat képeit. A két színész által használt kézikamera pedig hol szürreális megoldások eszköze, hol pedig saját arcuk felnagyításához szolgál  ̶  még erőteljesebben arcunkba tolva napjaink tőlünk talán messze történő, de nagyon is jelen levő, szörnyű valóságát. 
 
Németh Fruzsina Lilla
2019.04.30
|
(8 kép)


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.