Articsóka – művészi megjelenés, fűszeres ízvilág

Még az ókori görögöknél és rómaiaknál is a luxusételek közé tartozott, csupán a felső „tízezer” lakomáin volt megtalálható a tányérokon, tálakon. Ma is inkább a jómódúak menüjének szereplője ez a különleges, szinte művészi felépítésű gyógy-, fűszer- és dísznövény.
Lenyűgöző látvány 
 
Kicsit bogáncsszerű kinézete van. Fészekpikkelyeknek nevezik a felső részét a virágkezdeményeken, melyekből még ki nem nyílt állapotban szüretelni szoktunk – ebből készülnek az ínyencségek, de erről később. Virága is gyönyörű, egy lila robbanás. Pikkelyes mintázata, felépítése megihletett már művészeket, még parfümösüveg-tervezőket is. Egy articsókaültetvény meg úgy néz ki, mint egy buzogányokat termő, Gyűrűk urából vett földterület... 
 
Az Észak-Afrikából származó, majd Szicíliába átvitt, onnan pedig Dél-Európában is elterjedt növény a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik. Gyökerei akár két méter mélyre is elérnek, míg a szára maximum 150 centi magas. Levelei úgy egyméteresek, kissé szőrösek, de tapintásuk nem szúrós, hanem puha, bársonyos érzetet kelt. A végálló fészekvirágzatok pedig olyan tíz centiméteres átmérőjűek szoktak lenni. 
 
Miért is kell megkóstolnod? 
 
Az olaszok mindhárom – levél, gyökér, szár – részét alkalmazzák, mi leginkább a virágkezdemény pikkelyei által takart belső részét. Fűszerezni nem szükséges, mert eleve kellemes íze van. A fiatalabb példányok külső borítása is ehető, a belső rész pedig mindenképpen. Az articsóka megtisztított, étkezéshez előkészített állapotban egy kis zöld – kis túlzással – cseppforma. Akár az epemirigy. Milyen érdekes, hogy elsősorban ennek a szervünknek a működését segíti a benne lévő cinarinnak köszönhetően. Májvédő, segít a májsejtek regenerálódásában is. Tisztít, az emésztést könnyíti, vízhajtó és csökkenti a vér zsírtartalmát. Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is ajánlott, mivel tartalmaz inulint. Régen azért volt menő, mert azt hitték, jó hatással van a libidóra. Ami némileg igaz lehet, ha csak arra gondolunk, hogy mennyire egészséges: A-, B-, C-vitamint, magnéziumot, foszfort, mangánt, krómot, vasat és kalciumot tartalmaz. És fitten biztosan másképp érezzük magunkat, mást veszünk észre a világból, mint lepukkant állapotban.  
 
És mit készíthetsz a felhasználásával? 
 
Az a helyzet, hogy szinte minden készíthető articsókából is. Pálinka talán nem, de szerintünk még nem is nem próbálta senki. Szóval lehet előétel, leves, főétel és desszert, valamint saláta. Fincsi főtt tésztával, tésztába töltve, tojással, hallal, rákkal. Az is jó, ha az articsókát töltjük hússal, zöldséggel. Leves is készíthető belőle, valamint édes rétes. De a rizottóban is jó hatást fejt ki, és fantasztikusan finom krémek készíthetők belőle fetával, vagy anélkül. Kiváló pizzára halmozva, olívabogyóval, de akár lilahagymával is.
 
Kétszer terem: márciustól májusig, valamint ősszel is. Futás a piacra! Amúgy konzervben bármikor hozzáférhető, de azért inkább a frisset válaszd mindig. No és „Úriember nem eszi az articsókát vajasmorzsával. Ez a felcseperedett kispolgárok legrútabb szokása” – írja Rejtő Jenő A három testőr Afrikában című művében, ennek ellenére bátran próbáld ki így is.  
 
Pesti Est-tipp: 
 
Kortyolgass articsóka teát! Magad is elkészítheted, ha már van otthon a növényből. A pihés-szőrös leveleket (10-15 db) forrald fel egy bögrényi vízzel, majd áztasd öt percig. Szűrd le, majd naponta kétszer idd a nedűt. Immunerősítő, frissítő és emésztést segítő hatással bír. 
 
Szálka Sarolta
2019.05.07
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.