Kedvenc helyek

®agar: Woods, Spirits & Sorcery

Megjelenés dátuma: 2019. május 3.
est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (13)
[ electronica / psychedelic ] Spirituális utazásra hív Zságer Balázs fesztiválkedvenc zenekara, akik a karcos gitárt hindu szitárra cserélik, és szó szerint a „vissza a természethez” elvet vállalták fel ötödik lemezükön. A barázda-billgető tételek akár egy biobolt labirintusában is szólhatnának, ám elég sűrűn kapnánk fel a fejünket – mi ez a zene, ami egyszerűen képtelen a háttérben maradni?
„A szellemek – nem egy idegen világ kísértetei, hanem a vadon szerves részei” – ez a megélt organikusság tükrőződik a fák, virágok, állatok és gombák(!) által inspirált dalokban. A trióvá kristályosodott felfedezők – Zságer Varga Ákos basszusgitáros és Lázár Tibor dobos, a zenekarvezető-billentyűs szárnysegédei – egzotikus, ám fél lábbal már a túlvilágon lévő helyszínekre visznek, melyekből valamit illene megőriznünk az utókornak, és nem csak felvételek formájában. 
 

 
Indián és indiai motívumok ugyanúgy megférnek itt egymással, mint Afrika vagy a trópusi szigetek törzsi ütemei. Balafon, ney, djembe és darbuka is képviseli a bolygó különböző szegleteit, emellett hasonlóan tarka a humán oldal is: Carmen Estevez vokalista, Gozlán Fatima ütős- és fuvolaművész, illetve Tóth Szabolcs szitáron és Barabás Lőrinc trombitán csatlakozik egy-egy kaland erejéig. Ennek megfelelően bio trance, fülledt tigris-rave és meditációs segédeszköznek is beillő deep-house is került a hat év alatt érlelt, 12 bűbájfőzet közé. 
 
Az elektronika és a természet kaleidoszkópszerű összeeresztésének Brian Eno óta Ozoráig bezárólag vaskos irodalma van, és a végtelenségig variálhatóak is még a távlatok. Hogy mit kanyarít ki magának ebből az időközben nagykorúvá érett ®agar: az önismétlés és a toxikusság csapdáit egyelőre ügyesen kerülték ki; jellegzetes hangzásuk pedig elsősorban a vokálokban (El Diablero) köszön vissza. A védjegyszerű, okos rétegzettség sem marad el – talán a You Gotta Change kozmikus ívű hitvallásában tapintható ki leginkább a zenekar génje. A slágeres hangzást pszichedelikusabb témákra cserélő anyagba élőben a május 17-ei, A38-beli lemezbemutatón merülhetünk mélyebben bele, Bukky és Gozlán Fatima társaságában.  
 
Kiadó: Théque Records 
Air
2019.05.13
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.