Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? - Nyári slágercunami (1989)

A nyári nosztalgiázás nem az a kiváltság, melyet bármelyik korosztály is kisajátíthat magának. Ezért most kíméletlenül felidézzük a 30 évvel ezelőtti nyár UV-sugárban dúskáló slágereit. Majd hétről hétre újabb évjárat kerül górcső alá.
Madonna – Cherish 
 
Meglepődik-e bárki azon, hogy Madonna 1989-ben már 31. életévét is betöltötte? Nos, tudunk említeni valakit, aki egyenesen hisztérikus rohamot kapna, ha szembesítenénk a ténnyel: annyit elárulhatunk az illetőről, hogy 1958-ban látta meg a napvilágot, és a Madonna művésznevet viseli. (Mindenesetre védelmére szóljon, hogy jelen videoklipben még jóval fiatalabb kiadásban próbált 22-nek tűnni.) Mindenesetre a bezárult kapu miatti pánik mit sem von le a mű élvezeti értékéből, ma drámai hitelességgel idézi meg a SZOT-üdülős balatoni nyarak végnapjait, mikor még nem volt ciki búvárpénztárcával a nyakban a Final Countdown-t fütyörészni a lángosos előtt. 
 
 
 
Milli Vanilli – Baby Don’t Forget My Number 
 
Jóllehet, a Delta főcímében több volt a napsütéses nyári manír, mint a soron következő videóban, ám mindez mit sem változtat a tényen, hogy ez volt 1989 nyarának egyik listavezető slágere. (Ekkoriban még lehetett a közízlés állapotáért Csernobilra mutogatni.) Persze a naiv közönség ekkor még nem volt tudatában, hogy a két befont hajú tesztoszteronbölény úgy tátog, mint algaevő harcsa az akvárium falán. 
 
 
 
Kaoma – Lambada 
 
„Csóá miszitoj keumdzsiá szójú fisorááá” – valahogy így hangzott a magyar lakosság által interpretált himnusz, és csupán a dallamvezetésnek köszönhetően jöhettünk rá, hogy ez a Lambada, nem pedig egy cseroki nyelvű haiku. 30 éve még villanyáram nélküli hortobágyi tanyákon sem volt házibuli, ahol 1989 Despacitója ne ment volna le félórás rotációban, és még a rackajuhok is járták az elmaradhatatlan csípőficamos táncot. Akárcsak Mágenheim Julcsi és baráti köre a Szomszédokban, míg a partigyilkos Sümeghy romba nem döntötte a karibi hangulatot. 
 

 
 
Sabrina – Sexy Girl 
 
Sabrina karrierje az 1987-es Boys (Summertime Love) után gyémántfejű fúróval indult meg a Föld magja felé, de ebből aligha érzékelt bármit, mivel B. Tóth László még két évvel később is önfeledten konferált bele az ominózus slágerbe a Poptarisznyában. („Ennek a hölgynek… nemcsak hatalmas szíve van… de ritmusérzéke is…”) A Sexy Girl az említett szerzemény teszkógazdaságos nyári ikertestvére, de a feeling kétségkívül ugyanaz: vegytiszta italo disco átkötve egy NSZK-s kívánságkosár bársonyszalagjával. 
 

 
 
The Beloved – Sun Is Rising 
 
Hogy kerül ez ide, egyáltalán kik ezek és szándékosan akarják-e Xanax fogyasztására ösztönözni a nézőt ezzel a Filmmúzeum-műsorzárást idéző klippel? Nos, minden egyes kérdés jogos, csupán bizarr, vibráló kakukktojásként válogattuk be a nyári összeállításba, bizonyítandó, hogy a Beloved nevezetű formációnak nem a 1992-es Sweet Harmony volt az egyetlen szerzeménye. Ettől függetlenül a brit csapathoz képest Vanilla Ice és Joan Osborne kozmikus méretű slágergyáraknak minősülnek. 
 

 
kirsch
2019.06.12
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.