Szedd és vedd! - Ribizli és egres Szobon

E két gyümölcsöt Pest megyében Szobon tudod szedni, az egrest csak magad tudod begyűjteni, a ribizlit már leszedve is megvásárolhatod. Mindkét gyümölcs a kőtörőfű-virágúak rendjébe, a ribiszkefélék családjába tartozó faj. Alább látható a gyakorlati útmutató szedéshez, majd a főszereplők bemutatása.
A helyszín
 
A Szobi Gyümölcsöskertbe kell eljutnod, amely Budapesttől 50 km-re található. Csodás tájakon haladhatsz át a Dunakanyarban, tervezz időt arra is, hogy meg-megállj gyönyörködni a természetben. 
 
A ribizli június 1-jétől, az egres június 15-től szedhető június 30-ig, 10 és 18 óra között minden nap. Ide is érdemes lenge, de testet takaró ruházatban menni, mert a nap tűz és megéget. Készülj elegendő vízzel, és némi energiabombával, mert bár nem kardio meg aerob gyakorlatokat végzel, a monoton szedés, hajolás, pakolás viszi az energiát. A legjobb, ha csapatban támadtok, mivel beszélgetés közben serényebben jár a kéz, az idő is felgyorsul, egy buli lesz az egész. De tény, hogy az ilyen egyhangú tennivalók kiváló formái a gondolatok helyre rakásának, sőt, még meditációs gyakorlatnak is használhatók – tehát egyedül is bátran vágj bele! Még az is lehet, hogy ismerkedni tudsz, ha meg azt szeretnél. Lám, mire nem jó egy ilyen lehetőség… 
 
További infók >> 
 
Ribizli 
 
Ezt a filigrán savanyú bogyós gyümölcsöt nevezzük vörös ribiszkének vagy kerti ribiszkének, ezek fehér, vagy piros, ún. álbogyóterméseket adnak. Rajtuk kívül van még a fekete és az arany, utóbbi inkább díszcserjeként funkcionál. Európa nyugati részén őshonos, tavasszal virágzik és nyáron érik be, mint az látható. Ízletes szörp készíthető belőle, melyet nyakló nélkül fogyaszthatunk, ugyanis magas a C-vitamin tartalma, melyből sosem elég, ha meg igen, az távozik a másik végen. Hideg technológiával ribizlibort is érlelhetsz belőle, ami azért egészséges, mert a készítés mikéntjének köszönhetően nem távozik belőle a vitamin, télre finom, 18+-os roboráló italt kapsz. 
 
Egres  
 
Az egres, más néven köszméte olyannyira elterjedt, hogy pontos szülőhazáját nehéz belőni. De ne ássuk folyton a múlt mély kútját, nézzünk előre! Az egres tehát a ribizli nagyon közeli rokona, ettől függetlenül nagyobb, de szintén álbogyó, az íze teljesen más, meg az állaga is. Az egyik legnagyobb ellensége egy rá specializálódott lepke, melynek neve pöszmétearaszoló. (Ez a név! Mi volt vajon előbb, ő vagy a birodalmi lépegető?) Az egresben található A-, B-, C-vitamin, sok-sok nyomelem. Kellemes hűsítő italt alkothatsz ebből is nyáron, mely üdít, frissít, feltölt. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
A ribizliből a következőket készítheted: muffin, gyümölcsrizs, leves, túrótorta, mascarpone, lekvár, tea, palacsinta, limonádé. Az egres esetén például ezek jöhetnek szóba: szósz, leves, krém, joghurtos pite, szörp és amit még kitalálsz. Hajrá! Szedd magad! 
 
 
Szálka Sarolta
2019.06.18
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.