Kedvenc helyek

Régen minden jobb volt? – Nyári slágercunami (1990)

1990 – A Skála Kópé nyugdíjba vonult, David Hasselhoff már egy éve lerombolta a berlini falat, véget ért egy korszak, melyet sokan a kulturális bányakatasztrófák évtizedeként emlegettek. A változás szele megannyi téren érzékelhető volt – leszámítva talán a nyári slágereket.
Vanilla Ice - Ice Ice Baby 
 
Vannak, akik megmásszák a Mount Everestet, átússzák a La Manche csatornát, viszont senkiről nem hallottunk még, aki megnevezett volna KÉT Vanilla Ice-slágert. Joggal gondolhatnánk, hogy egy tiszavirág Hegylakó-életműdíjat érdemelt volna a texasi rapperhez képest, Vanilla valójában még 2011-ben is jelentkezett nagylemezzel. És bár a stílszerű címmel ellátott W.T.F. albumot szerény érdeklődés övezte, a szóban forgó nyári sláger legalább örök érvényű, és egyedi zenei alappal bír. (Az iménti mondatban több hamis állítást is elrejtettünk, aki rájön, melyek ezek, írja meg!)  
 
 
 
Londonbeat - I’ve Been Thinkin About You 
 
A Londonbeat arról nevezetes, hogy karrierjük során Vanilla Ice-nál pontosan eggyel több slágert tettek le az asztalra. Vagy legalábbis más címet (You Bring On The Sun) adtak az I’ve Been Thinkin About You két évvel későbbi verziójának. A lényegen azonban mit sem változtat, hogy 1990-ben rendszeresen felcsendült ez a szerzemény a lakótelepi maszek fagyizóban, miközben teás termosszal álltunk sorba öt gombóc erdőmesterért. 
 

 
 
Dr. Alban - Hello Africa 
 
1990-ben az európai dancefloormozgalom már bontogatta szárnyat, igaz, ekkoriban még a legvérmesebb diszkólátogatók is lombfűrésszel vágták volna le a Buffalo-cipő talpát. Ezen a nyáron robbant be a poppiacra egy nigériai születésű svéd fogorvos – aki amúgy a Dr. Alban nevet viselte – hogy egy újabb hidegháború-kaliberű káoszt generáljon, jobb híján hallgatósága fejében. Ekkor még aligha tudhatta, hogy némi fáziskéséssel ugyan, de ebbéli kísérlete sikerrel fog járni. 
 

 
 
Maxi Priest – Close To You 
 
A Ray Cokes-szal és Beavis And Buttheaddel fémjelzett MTV-korszak egyik előfutára, mely bebizonyította, hogy a one hit wonderek esetében nem feltétlenül kritérium, hogy belsőfül-gyulladást és zaklatott lelkiállapotot idézzenek elő. Voltaképpen egy teljesen vállalható nyári popdalról van szó, – amiből ma is hasonló túltenyészet tapasztalható, mint a szélesszájú orrszarvúból – ha anno szénné is játszották a rádióban, már réges-rég megbocsátottunk érte. 
 
 
 
Jon Bon Jovi – Blaze Of Glory 
 
A mai fiatalok ilyen-olyan elbeszélésekből, archeológiai leletekből (megsárgult Bravo magazin a faterék padlásán, esetleg TDK-magnókazetta) értesülhettek róla, hogy valaha létezett egy Bon Jovi nevezetű zenekar, mely nyálasabb volt, mint egy bernáthegyikölyök sípoló gumicsontja. Nos, valamikor még régebben, a dactylosaurusok kihalásának idején ugyanaezen zenekar több mint vállalható zenét játszott. A frontember még ekkor készítette el első szólólemezét, melynek címadó dala 1990 nyarán barátok közt is muzikális oázisként funkcionált a pop-rock felhozatalban.  
 

 
 
kirsch
2019.06.19
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.