„A hírnév a munka része, de nem maga a munka” - Himesh Patel

A Pesti Est exkluzív interjúja
Az indiai származású, de már angliai születésű Himesh Patel neve nem túl ismert a szigetországon kívül, viszont hazájában az EastEnders című szappanopera miatt sokan ismerik az arcát. Most a Yesterday című beatleses romkommal törhet ki az eddigi skatulyából. Londonban beszélgettünk.

28 éves.

 

Hobbija a kreatív írás.

 

Eddig szappanopera-színészként volt ismert.

Emlékszel, mikor találkoztál először a Beatles zenéjével? 
 
Azt hiszem, az Imagine-t hallottam először John Lennontól, amit az anyukám előszeretettel hallgatott odahaza, amikor még kicsi voltam. Ezután a Sergeant Pepper’s jött kicsit később, aztán a White Album, az Abbey Road és persze az összes dal, amit mindnyájan ismerünk. Szerettem a zenéjüket, de sosem tanulmányoztam mélyebben őket, amire ez a film most lehetőséget adott.  
 
Nem féltél attól, hogy a meghallgatásokon Beatles-dalokat kellett előadnod? 
 
Az első gondolatom az volt, hogy a fenébe tudom majd normálisan eljátszani őket az én gitártudásommal? Végül találtam egy utat, és próbáltam a lehető legegyszerűbb módon eljátszani őket. Aztán az egyik kihívás vezetett a másikig. Miután túljutottam az első körön, a másodikban már zongorán kellett kísérnem magam, miközben már vagy tíz éve nem zongoráztam. Visszamentem zongoraleckéket venni, és próbáltam a Let It Be-t eljátszani, ami nem volt egyszerű. Nem volt végtelen időm a felkészülésre, két napot gyakoroltam, hogy elfogadható eredményt produkáljak. Az a vicces, hogy a Beatles-dalok annyira jók, hogy még akkor is működnek, ha a lehető leglecsupaszítottabb formában adod elő őket. A mágia így is ott lesz bennük.  
 
Nem ijedtél meg attól, hogy mennyi mindent vár tőled a forgatókönyv? 
 
A kihívás inkább felspannolt, nem vette el a kedvem.  
 
A hírnév majdhogynem egy külön karakter a filmben… Jack sokáig hajtja, majd amikor már megvan, menekülni akar tőle. 
 
Azt tapasztaltam, hogy onnantól, hogy megvan, már nem igazán van rá hatásod. Ha híres vagy, ez együtt jár bizonyos dolgokkal, ha tetszik neked, ha nem. A hírnév a munka része, de nem maga a munka. Inkább csak egy furcsa mellékterméke annak, amit csinálunk. Körbe kell venni magad a szeretteiddel, hogy akkor is két lábbal a földön tudj állni, ha egyszer csak beüt a nagy hírnév. Figyelned kell arra, hogy nem szakadj el túlságosan a hétköznapi valóságtól.  
 
A filmben a flashback jelenetből úgy tűnik, mintha a karaktereitek nem tartanák sokra a tanítói munkájukat… 
 
Szerintem ezt a gondolatot a film befejezése cáfolja. A Tribeca Filmfesztiválon úgy mutatta be Danny a filmet, hogy ez főhajtás a világ tanárai előtt. Danny testvére tanár, és nagyon nagyra tartja a munkát, amit végez.  
 
Fontos volt számodra, hogy a Beatles még élő tagjai is támogassák a filmet? 
 
Úgy tudom, olvasták a forgatókönyvet és tetszett nekik.  
 
Milyen volt Ed Sheerannel dolgozni? 
 
Ed elképesztő fickó, a lehető legjobb partner. Ő és a csapata hihetetlenül segítőkészek voltak velünk. Rengeteg időt szántak ránk, szuper lehetőségeket kaptunk tőlük – például felvételeket készíthettünk a Wembley-ben stb. Nagyon nyugis srác, és egyszerűen jó hangulatot teremt maga körül. Színészként nagyon alázatosan állt hozzá a munkájához, figyelt Dannyre és hallgatott az instrukcióira. Ez az alázat még egy profi színésztől is figyelemreméltó lenne. Nagyon izgalmas feladata volt, mert saját magát kellett alakítania, ami érdekes módon sokkal nehezebb, mint valaki más bőrébe bújni.  
 
Milyen volt a közös munka Danny Boyle-lal? 
 
Olyan közösségi energiája van, mint nagyon keveseknek. Nagyon tiszteli minden részleg munkáját, hiszen tudja, hogy mindenki az ő álma megvalósításáért dolgozik. Sosem mondja azt, hogy „az én filmem”, mindig úgy beszél róla, hogy „a mi filmünk”. Amikor felajánlotta a főszerepet, azt mondta a végén, hogy „akkor megcsinálhatjuk a filmünket”. Azt hiszem, ez sokat elárul arról, hogy milyen ember. Amikor nézi a játékodat a monitorján, látszik rajta, hogy teljesen beleéli magát, és ő is ott van abban az emocionális helyzetben, amit mi színészként a kamerák előtt átélünk. Vannak rendezők, akik a felvételkor gondolatban már egy másik jelenetben vannak, de Danny mindig ott van, és csak rád és a jelenetre fókuszál. Bár híres arról, hogy milyen virtuóz képekkel vannak teli a filmjei, sosem a technológiai oldalról közelíti meg a forgatást, számára mindig a színészek az elsők.  
 
Milyen volt a kémia közted és Lily James között? 
 
Furcsa volt, ugyanis van több közös ismerősünk, de a való életben sosem találkoztunk a Yesterday előtt. A próbafolyamat alatt két-három alkalommal leültünk beszélgetni, és akkor derültek ki számunkra a köztünk lévő közös pontok. Nem kellett sokat tennünk azért, hogy ez működjön. Ez a kapcsolat izgalmas volt papíron, és öröm volt kamerák előtt eljátszani. Kidolgoztunk egy kevés háttértörténetet kettőnknek, de a java már eleve ott volt a szkriptben.  
 
Könnyű olyasvalakivel a kamerák előtt szerelmespárt játszani, akit alig egy-két hete ismersz? 
 
Most könnyű volt. Jól éreztük magunkat a forgatáson Lilyvel, és ez remek, ugyanis a kettőnk kapcsolata adja a film szívét.  
 
Valóban a Wembley színpadán álltál? 
 
Igen, jól láttad. Elég szürreális élmény volt. Nagyrészt éjszaka forgattunk ott, és meg kellett csípnem magam, amikor körbenéztem, hogy hol állok. Annyi, hogy a színpad előtt csak kevés ember álldogált, ilyen téren egy kis mozivarázslattal segítettünk a dolgon. Ezt nagyrészt Ed Sheerannek és csapatának köszönhettük.  
 
Tulu
2019.06.24
|
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.