10 baba, amitől garantáltan beparázol

Két hét alatt két parababás film is a magyar mozikba került, szóval itt az ideje, hogy körbenézzünk: mit érdemes nézni, ha gyilkos játékoktól szeretnénk naphosszat parázni.
10. Blade 
Gyilkos bábok (1989)
 
Blade-et a II. világháború idején teremtették, és egy Gestapo tiszt szolgált mintául a megalkotásakor. Ő a gyilkos bábok vezetője, aki az egyik kezében egy kést hord, a másik keze helyén pedig egy kampó foglal helyet, szóval nem igazán jár jól, aki a közelébe megy. 
 
9. Fats 
A mágus (1978)
 
Gyilkos babákról komoly alkotók is készíthetnek filmet, nem? A mágust Richard Attenborough rendezte, és Anthony Hopkins a főszereplője. Corky a bűvészmutatványt keveri a hasbeszéléssel, és ezzel sikert arat, csakhogy csakhamar kiderül, hogy skizofrén, akinek a másik személyisége Fats babában lapul, és teli van gyilkos indulatokkal… 
 
8. Suzie 
Frankenstein játékai (2002) 
 
May egy borzasztó magányos lány, aki egyszer azt a tanácsot kapja, hogy „Ha nincs barátod, csinálj magadnak egyet!” A jó tanács mellé egy ajándék is jár, a kissé para Suzie baba, aki May társa lesz, és akiről úgy gondolja, hogy él és beszélgethet vele. Itt nem a baba gyilkol, hanem a bekattanó May, de ettől még Suzie elég félelmetes marad. 
 
7. A bohóc 
Poltergeist (1982) 
 
Ha az ember egy indián tömegsír fölé építi a házát, ne csodálkozzon, ha a túlvilág egyszer csak bekopogtat hozzá. A para számos formában érkezik, de a legfélelmetesebb talán az, amikor a gyerekek jókora bohócbábuját (ki vette nekik ezt ajándékba???) szállja meg, hogy rájuk támadhasson. 
 
6. Billy  
Halálos hallgatás (2007) 
 
James Wan a Fűrész sikere után, de még a Démonok között sikere előtt készítette el a megszállt hasbeszélős babáról szóló horrorját. Billyben egy meggyilkolt hasbeszélő lakik, akik azokat vadássza le, akik sikítanak, amikor meglátják, és bizony a nyelvüket is csúnyán kivágja. 
 
5. Slappy 
Libabőr (2015) 
 
Van valami megmagyarázhatatlanul félelmetes a hasbeszélő bábukban, amit több másik film mellett a Libabőr is kihasznált. Bár a Libabőr egy főként gyerekeknek szóló családi horror (bizarr, ugye?), a szörnyek seregét a világunkra vezető Slappy ettől még überpara marad. 
 
4. Brahms 
A fiú (2016) 
 
Ha az embert egy idős házaspár felkéri babysitternek egy isten háta mögött fekvő, óriási házba, az a legkevesebb, hogy szétparázza magát, amikor kiderül, hogy a gyerek, akire vigyáznia kellene, valójában egy játékbaba, ami kísértetiesen hasonlít a pár elhunyt fiára… 
 
3. Billy baba 
Fűrész-filmek 
 
A triciklin lassacskán tekerő Billy baba önmagában semmi rosszat nem tesz, hiszen tényleg csak egy játékbaba, viszont ha valahol megjelenik, tudhatjuk, hogy az észveszejtő csapdákban utazó sorozatgyilkos, Jigsaw közel van, és valaki piszkosul szívni fog. 
 
2. Annabelle 
Démonok között és Annabelle-trilógia 
 
Annabelle nem egy önálló entitás, nem igazán van saját személyisége, viszont egy kaput jelent a mi világunk és a démonok lakta túlvilág között, szóval, ha valahol feltűnik ez a parababa, akkor a közelben garantáltan veszélybe kerül egy gyermek lelke. Annabelle gyakorlatilag megsemmisíthetetlen, és csak a démonvadász Warrenék megszentelt vitrinjében őrizhető biztonságban. 
 
1. Chucky 
Gyerekjáték-filmek 
 
Annabelle már három filmben riogatta a népet főszereplőként. A kiscsaj a kanyarban sincs Chuckyhoz képest, akinek épp a nyolcadik filmje érkezett meg a mozikba. A vörös hajú, játék formában még viszonylag barátságos arcú babába egy vudu szertartással egy haldokló sorozatgyilkos lelke költözik, aki gátlástalanul kihasználja az új formáját: káromkodik, szexel és gyilkol, amennyi belefér, és cseppet sem szégyenkezik emiatt. 
 
 
2019.06.24
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 19. - október 23.
 
október 10 - 16.
 
Budapest, Örkény István Színház, október 16. 19:00
 
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.