Nemzetközi Duna Nap – június 29.

Hivatalosan a fenti nap a hatalmas folyó ünnepe, amit szombaton a Margitszigeten, a Víztoronynál ünnepelhetünk. Idén a rendezvény fókuszában a tokhalfélék állnak, de egy tűzoltóhajót is megcsodálhatnak majd az érdeklődők.
A várható programok 
 
Az egész ünnepség célja az, hogy a gyerekek, a fiatalok, de akár a szüleik is legyenek nyitottak a folyók és más természetes vizek megóvására, hogy érdeklődjenek azok jövőjével kapcsolatban, egyáltalán értsék, hogy miért fontos mindez. A budapesti program keretében módja lesz a résztvevőknek sok érdekességet megtudni a folyók és vizes élőhelyek állat- és növényvilágáról, megismerhetik a védett és veszélyeztetett halfajtákat, természetesen egyéb, a témához kapcsolódó játékot is szerveznek, és persze kézműveskedni is lehet. 
 
Idén a rendezvény fókuszában a tokhalfélék állnak majd, mivel ezek is veszélyeztetett fajok, és számuk, helyzetük a Duna egészségi állapotának legfontosabb mutatói. Emellett testközelből megtekinthető a Szent Flórián tűzoltóhajó, amely 2000-ben állt szolgálatba és éjjel-nappal bevetésre kész. Ez a hajó az egész magyarországi Duna-szakaszon dolgozik, de riasztható a Balatonra és a Tiszára is. Érdemes meghallgatni és megnézni, mit tud a Volvo motorral működő kis „bárka” a rá felszerelt vízágyúkkal, melyek akár 2900 liter per perc teljesítménnyel nyomják a vizet vagy habot. A gyerekeknek különleges útlevelet adnak a szervezők, melyben több feladat vár megoldásra. Ha az összes kérdést megválaszolja a kis delikvens, szép ajándékok közül választhat. 
 
Duna-zanza 
 
A Duna Európa második legnagyobb folyója, csak a Volga előzi meg. 2850 kilométer hosszú, a Fekete-erdőben ered két patak összefolyásával, majd folyamként ömlik a Fekete-tengerbe. Feketéből jön, feketébe megy, közben meg kék, de erről később. Magyarországi szakasza 417 km. Nagyon fontos nemzetközi hajóút, 1992 óta része a 3500 km hosszú transzeurópai vízi útnak, mely Rotterdamtól Sulináig ér. A nem oly régen kialakított vízlépcsők megváltoztatták a természetes rendet, így a Dunakanyar feletti szakasz vízszintje folyamatosan csökken. 
 
Tíz országon halad át, rengeteg növény és állat élőhelye függően attól, mennyire gyors a folyása. Egysejtűek, rákok, békák, halak, madarak és emlősök garmadája él a folyóban, vagy mellette. Számos nemzeti park található útja mentén. A budapesti lakosok ivóvizét ő biztosítja parti szűrésű kutak által. Strauss Kék Duna keringője pedig állítólag A szép kék Dunánál címet viselte, mely egy városi legenda szerint azért kék, mert a romantikus szerelmesek annak látták…, biztos a rózsaszín szemüvegükön keresztül. De a folyó nevét viseli még sütemény (Dunahullám, Danubius torta) és cukorka (Duna kavics) is. 
 
Pesti Est-tipp:
 
Menj ki egy napra, vagy akár egy romantikus estére a Duna valamelyik szakaszára, és mérd fel, mivel állsz szemben. Képzeld el a folyó nélkül Budapestet. Aztán képzeld el azt is, hogy a parton nincs egy autó sem, hanem sétálsz mellette, kiülsz a partjára, és csak nézed, ahogy dinnyehéj úszik el a szemed előtt a hullámokon – és nem egy üres nejlonzacskó. Majd állj fel és tegyél valamit a Dunáért! 
 
 
Szálka Sarolta
2019.06.25
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.