André Kertész – A kamera poétája

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, július 4. - október 6.
A Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztiválja keretében, André Kertész születésének 125. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményeinek féltett kincseit tárják a közönség elé.
A három intézmény e téren kevéssé ismert gyűjteményeiből 74 eredeti Kertész fotót mutat be, kiegészítve Kertész leveleivel, képeslapjaival, vele készült interjúval. A kiállításon André Kertész által készített lírai, ellesett pillanatokat, tárgyakat, városrészleteket, portrékat, mozdulatművészeti képeket a néhány róla készült felvétel, levelei, hangja és a párizsi tartózkodása egy évtizedének magyar vonatkozású dokumentumai színesítik. Művészileg, emberileg fontos dokumentumok mutatják be Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságát, a sok közös együtt töltött alkalmat éppúgy, mint az újdonságával a francia avantgárd színházi életbe berobbanó Blattner Géza-féle Bábszínház előadásait, díszleteit, tagjainak felszabadult mulatozásait.  
 
André Kertész fotográfiái az életre való telhetetlen kíváncsiságának lenyomatai és a fotográfus megveszekedett elköteleződésének a formai precizitás mellett. Korai művei esztétikai igényességükkel vetítik elő az érett Kertész kompozíciós világát, amely az 1925 utáni párizsi korszakában teljesedik ki.  
2019.07.01
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.