Országos premierekkel ünnepli a Holdra szállás 50. évfordulóját a Spektrum

A Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából a Spektrum 8 premierrel készül júliusban, melyek egytől egyig a Holdra szállás és az űrkutatás témáját hozzák közelebb a nézőkhöz. Ezenkívül számos más a világegyetemmel foglalkozó műsor is látható júliusban a csatornán.
A sikeres műholdindítások után Amerika és a Szovjetunió is ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, embert juttatni a Holdra. Az űrversenyben végül az első űrrepülést a szovjetek hajtották végre, 1961. április 12-én a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén Jurij Gagarin 108 perc alatt kerülte meg a Földet. Több sem kellett az Egyesült Államoknak, John F. Kennedy elnök egy hónappal később bejelentette az Apollo-programot, ezzel nyílt versenyre hívva a Szovjetuniót. Leghíresebb beszédében így nyilatkozott: „Úgy döntöttünk, hogy még ebben az évtizedben eljutunk a Holdra. Nem azért, mert a feladat könnyű, hanem azért, mert nehéz.” Valójában azonban talán maguk az amerikaiak sem gondolták, hogy ez alig egy évtizeden belül tényleg sikerülni fog, hiszen a beszéd idején műszaki szempontból még fogalmuk sem volt arról, hogy mindez hogyan kivitelezhető. 
 
Az 1961. május 25-én elindított Apollo-program csúcspontján 400 ezer ember dolgozott megfeszítve, az akkori kiadások elérték a 25 milliárd dollárt, ami több mint a Panama-csatorna költsége. A kilövés napján, július 16-án, több százezer ember követte élőben az eseményeket, több millióan pedig a TV képernyőire szegeződve várták a kilövés pillanatát. Körülbelül 3000 riporter regisztrálta magát az eseményre, hogy élőben közvetítse a világ máig meghatározó eseményét. A Holdra szállás időpontja 3:17 houstoni idő szerint. A történelmi pillanatot közel 500 millióan követték nyomon az egész világon.  
 
32 űrhajós vett részt az Apollo-programban, de csak hármuknak adatott meg, hogy az Apollo-11 segítségével feljusson a Holdra, és kettejüknek, Neil Armstrongnak és Edwin (Buzz) Aldrinnak, hogy az Eagle (Sas) névre keresztelt holdkompól kilépjen a Holdra 1969. július 20-án. Legelőször a küldetés parancsnoka, a 38 éves Neil Armstrong tehette ezt meg, ekkor hangzott el közismert mondat is: „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”  
 

 
A Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából a Spektrum 8 premierrel készül júliusban, melyek egytől egyig a Holdra szállás és az űrkutatás témáját hozzák közelebb a nézőkhöz. A műsorokban megszólal Michael Collins, az Apollo-11 parancsnoki egységének pilótája, Neil Armstrong és Buzz Aldrin családja, de azok is, akik a földi irányítóközpontból voltak felelősek az eseményért, sőt egy kétórás dokumentumfilmben látható az a Gene Cernan is, akik jelenleg az utolsó ember, aki a Holdon járt.  
A BBC az évforduló alkalmából egy vadonatúj dokumentumfilmmel is készül „A holdra szállás” (Moon Landing) címmel, melyet július 20-án 17 órakor láthatnak a Spektrum nézői.  
 
A csatornán a premiereken túl is számos műsor foglalkozik júliusban a világegyetemmel, így a nézők szinte minden nap találnak izgalmas tartalmat ebben a témában.  
 
Országos premierek a Spektrumon: 
 
Az Apollo-program 
Premier: július 8. 21:00 
 
A Holdra szállás elfeledett hősei 
Premier: július 12. 20:00 
 
Az amerikai űrprogram története 
Premier: július 15. 20:00 
 
Az utolsó ember a Holdon 
Premier: július 16. 20:00 
 
Az Apollo krónikák 
Premier: július 17. 21:00 
 
Ember a Holdon 
Premier: július 19. 21:00 
 
A Holdra szállás  
Premier: július 20. 17:00 
 
A Hold foglyai: nácik a NASA-ban 
Premier: július 20. 22:00 
 
2019.07.02
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.