Magukra maradt bútorok

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum, 2019. június 22. - 2020. március 1.
Ottlik kártyaasztala, Kosztolányi könyvespolca, Kölcsey füles karosszéke, Jókai és Kassák íróasztala, Petőfi és Móricz gondolkodószékei és még számos irodalmi relikvia, tárgy, bútor található a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében.
A múzeum Magukra maradt bútorok című kiállítása a közönség számára jórészt ismeretlen berendezési tárgyakat mutat be, hozzájuk kötődő fotókkal, irodalmi szövegekkel, napló-, illetve levélrészletekkel együtt. A bútorok életrajzokat hívnak elő, kérdéseket vetnek fel, szövegeket mozgatnak, megidézik hajdani tulajdonosuk személyét. Minden egyes karcolás, sérülés, a használat nyoma emlékeket ébreszt, történeteket rajzol maga köré. A tárgy tovább él, és velük együtt minden egyes íróasztalon megőrzött tintafoltban, repedésben, a székek karfájának kopásán, a fotelek süppedéseiben ott vannak egykori használóik: maguk az írók is. 
 
A kiállításon helyet kapott Mándy Iván széke, Kölcsey Ferenc majd kétszáz évvel korábbi, bőrborítású, füles karosszéke, Petőfi Sándor és Móricz Zsigmond gondolkodószékei; előbbit Orlai Petrich Soma Mezőberényben festett képéről, utóbbit pedig több, Leányfalun készített fotóról ismerhetünk. Ady Endre két karosszéke is látható: az első még Érmindszentről származik, a másik pedig utolsó budapesti otthonából –, Csinszka nagyanyjától örökölt szalongarnitúrájának része volt. 
 
A látogatók megismerhetik Szentkuthy Miklós saját tervezésű karosszékét és Ottlik Géza számtalan bridzspartit látott kártyaasztalát, Kosztolányi Dezső könyvespolcát, melyet idővel örökösei – minthogy nem fért el náluk – kettéfűrészeltek. Nem maradhatnak el a „legirodalmibb” bútordarabok sem: a kiállításon szerepel többek között Jókai Mór, Kaffka Margit, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes és Vas István – utóbb Várady Szabolcsnak ajándékozott – íróasztala is.  
 
2019.07.15
|
(3 kép)


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.