Velence a Jokerrel és Roman Polanskival támad

Pesti Est Exkluzív
Bejelentették a 76. Velencei Filmfesztivál programját, és az elmúlt évekhez képest Hollywood kisebb súllyal lesz jelen, de ez nem jelenti azt, hogy a választék ne lenne tele izgalmasabbnál izgalmasabb címekkel.
Hogy miért írunk a Pesti Estben két oldalon a Velencei Filmfesztiválról? Mert idén először a Pesti Est is részt vesz a fesztiválon, és augusztus 28-tól az est.hu-n naponta online foglaljuk össze az eseményeket és az általunk megnézett filmeket. Természetesen a Pesti Estben is megírjuk, melyik filmre lesz érdemes várni az őszi moziválasztékból.  
 
Velence az úgynevezett őszi fesztiválszezon nyitányát jelenti: az őszi fesztiválok pedig arról híresek, hogy nagyrészt itt mutatkoznak be a jövő Oscar-várományosai, és ennek – valamint a fesztiváligazgató, Alberto Barbera jó amerikai kapcsolatainak – köszönhető, hogy az elmúlt években rendre itt startolt egy csomó olyan mozi, ami később nagyon jól szerepelt az Oscar-gálán. A teljesség igénye nélkül csak néhány cím: Kaliforniai álom, Spotlight, Birdman, Roma, Érkezés, Az első ember, A víz érintése, A kedvenc
 
Velencétől ma már azt várják, hogy királycsináló legyen, és innen nézve mindenképp meglepetés, hogy kifejezetten szerény számban képviselteti magát Hollywood az idei programban. Ugyan a Warner által küldött Joker valódi meglepetés, hiszen egy képregény-adaptáció egy A-kategóriás fesztivál versenyprogramjában mindenképp üde színfolt, azt már lehet tudni egy ideje, hogy a stúdió a filmet nagyon komolyan gondolja: az a minimum, hogy Joaquin Phoenixnek kiharcoljanak vele egy Oscar-jelölést. A másik nagy amerikai cím pedig James Gray nagyszabású sci-fije, az Ad Astra, melynek főszereplője Brad Pitt, aki egymaga is elég nagy star powert biztosít a fesztiválnak.
 
Meglepetésre a másik két amerikai versenyfilmet a Netflix szállította – a beválogatásukért az olasz mozitulajdonosok támadják is rendesen a fesztiváligazgatót. Noah Baumbach (A tintahal és a bálna) már-már Bergman-módra boncol élve egy házasságot a Marriage Story című filmjében, melynek két főszerepében Adam Driver és Scarlett Johansson látható. A másik cím még ennél is izgalmasabb: Steven Soderbergh (Mint a kámfor, Ocean’s-trilógia) a Panama iratok ügyet dolgozta fel olyan neves színészek segítségével, mint Meryl Streep és Gary Oldman.  
 
A botrány szele már a program bejelentése után meglegyintette a fesztivált, és nem a Netflix-filmek nagy száma (a versenyprogramon kívül ott van a The King című shakespeari alkotás is) miatt. A fesztiváligazgató tavaly – miután a versenyprogramban összesen egy rendezőnő filmje kapott csak helyet – megígérte, hogy idén kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a női alkotók nagyobb szerepet kapjanak. Ez most abban nyilvánult meg, hogy a 21 versenyfilmből összesen kettőt rendezett nő, ami kétségtelenül jobb eredmény, mint a tavalyi, de még így is szánalmas. A dolgot ráadásul tetőzte azzal, hogy beválogatta a nemi erőszakért elítélt Roman Polanski új filmjét, a J’accuse-t, ami egy hazaárulással hamisan megvádolt francia kapitány története. Valószínűleg nagy esemény lesz Polanski felvonulása a vörös szőnyegen: nem lennénk meglepve, ha az esemény botrányba fulladna. 
 
A fentieken kívül is lesznek még bőven érdekes filmek. A Seberg Kristen Stewart főszereplésével mutatja be Jean Seberg színésznő (Kifulladásig) azon korszakát, amikor az FBI besúgója volt. Izgalmas lehet Olivier Assayas első angol nyelvű filmje, a Wasp Network című politikai thriller Penélope Cruz és Ana de Armas főszereplésével. Szintén angol nyelvű filmmel debütál Az átkelés madarait rendező Ciro Guerra: a Waiting for the Barbarians című háborús drámában olyan sztárok tündökölnek, mint Robert Pattinson, Johnny Depp és Mark Rylance
 
A Velencei Filmfesztivál közvetítésünket keresd augusztus 28-tól mindennap az est.hu-n! 
Tulu
2019.07.29
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.