Új és megújuló múzeumok világszerte

A folyamatosan növekvő látogatószámok miatt egyre több múzeum esik át bővítésen, átalakításon, közben pedig számos új, építészetileg is izgalmas intézmény jelenik meg szerte a világban. Körbejártuk, hogy a tervezett múzeumi nyitások közül mik valósultak meg mostanában és miket adnak át a közeljövőben.
Megújul a New York-i MoMA 
 
A 90. évébe lépő New York-i MoMA az utóbbi évtizedek legnagyobb átalakításán és bővítésén esik át jelenleg, mielőtt októberben újra megnyitja kapuit a látogatók számára. A Diller Scofidio + Renfro tervezői által megálmodott 450 millió dolláros bővítés a földszinti, a második, a negyedik és az ötödik szintet érinti, és a legfőbb célja, hogy megoldja a múzeum növekvő látogatószámának gondját. Az új galériák mellett színház- és rendezvénytermek is kialakításra kerülnek.  
 
 
Elkészült a Katari Nemzeti Múzeum 
 
Közel három évvel a tervezett átadás után, idén március végén megnyílt a világ egyik legnagyobb múzeuma, a Katari Nemzeti Múzeum. Az épületet Jean Nouvel francia sztárépítész tervezte, aki a 2017-ben átadott Louvre Abu Dhabit is jegyzi. A hatalmas sivatagi rózsára emlékeztető, 52 ezer négyzetméteres épületkomplexum magába foglalja Abullah bin Jaszim áz-Száni sejk felújított palotáját is. A sivatagi rózsa szirmait szimbolizáló, látványos homokszínű lemezekből megalkotott épületegyüttesben másfél kilométeren vándorolhatunk mintegy tizennégy galériában.  
 
 
Bővül a londoni Science Museum 
 
A londoni Science Museumban található a világ egyik legnagyobb orvostudományi gyűjteménye, és az azt bemutató első emeleti Medicine Galleries jelentős bővítésen esik át. A WilkinsonEyre építésziroda által tervezett, kétszeres alapterületű új galériákban látható állandó kiállítás októberben nyílik, és amellett, hogy az izgalmas tárlat bemutatja a gyógyítás, az orvostudomány fejlődését az őskortól egészen napjaink legmodernebb eljárásaiig, itt látható majd Marc Quinn 3,5 méteres bronzszobra is, amely a tavaly elhunyt Zombie Boy néven ismert, tetőtől talpig tetovált művész-modellt, Rick Genestet ábrázolja. 
 
 
Új művésznegyed Lausanne-ban 
 
A svájci Lausanne-ban nem is egy új múzeum nyílik, hanem egy egész művésznegyed kialakítása zajlik, aminek során a Plateforme 10 nevű intézmény három múzeumot hoz majd egy fedél alá. Az első, a képzőművészeti gyűjtemény, a Musée cantonal des Beaux-Arts 2019 őszén nyitja meg kapuit, míg a fotográfiára koncentráló Musée de l’Eysée és a design- és iparművészeti alkotásokat bemutató Mudac a következő két évben. 
 
 
Csúszik a Nagy Egyiptomi Múzeum átadása 
 
Az előzetes tervekkel ellentétben ismét csúszik a Nagy Egyiptomi Múzeum átadása, melynek alapkőletétele 2002-ben volt, és aminek célja, hogy a 117 éves, túlzsúfolt kairói Egyiptomi Múzeum páratlan ókori gyűjteményét a gízai piramisok szomszédságába költöztessék. A hatalmas – közel egymilliárd dolláros – beruházásból megvalósuló építkezés befejezése évek óta várat magára, és bár a múzeumot részlegesen talán már idén év vége felé látogathatóvá teszik, a hivatalos megnyitó időpontját 2020-ra tolták át. Ha a múzeum elkészül, napi 15 ezer látogató fogadására lesz alkalmas. 
 
 
A helsinki Amos Rex a város látványossága lett 
 
Helsinki kortárs művészeti múzeuma, az Amos Anderson magángyűjteményt bemutató Amos Rex 2018-ban nyílt, és azóta a finn főváros izgalmas létesítményévé vált. Mivel az épület nem kapott bővítési engedélyt, a föld alatt hoztak létre kiállítási tereket, ahová a felújított, 1930-ban épült Lasipalasin (Üvegpalotán) keresztül lehet bejutni. Az épület előtti tér felszínén alakították ki az új galériák kupoláit. Az így létrejött különleges formájú közösségi tér nemcsak látványos, de a gyerekek is imádják. 
 
 
Megnyílt az új Szabadságszobor Múzeum New Yorkban 
 
A New York-i Liberty Islandon található Statue of Liberty Museum a Sandy hurrikán miatt megrongálódott 2012-ben, így elkerülhetetlenné vált annak felújítása. Az FXCollaborative New York-i stúdió a sziget környezetébe simuló, 2500 négyzetméteres kiállítási helyszínt tervezett, melyben karakteresen megjelennek a szobor anyagai, a gránit és a bronz. Az új múzeum, melyben egyebek mellett látható a szabadságszobor eredeti fáklyája is, idén májusban nyílt meg. 
 
2019.08.05
|
(15 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.