„Elmondhatom, hogy beszélem Quentin nyelvét” - Zoë Bell

A Xenacímű sorozatban, Lucy Lawless kaszkadőreként kezdte a karrierjét, mára pedig a szakmája igazi veteránjává vált. Ahhoz azonban Quentin Tarantino kellett, hogy kaszkadőr-koordinátorként is kipróbálhassa magát. Mindezt ráadásul a Volt egyszer egy… Hollywoodban.

41 éves.

 

Ő volt Uma Thurman kaszkadőre a Kill Bill-filmekben.

 

A Halálbiztos című Tarantino-film egyik főszereplője volt.

Régóta tudtál arról, hogy Quentin készül a Volt egyszer egy… Hollywoodra, vagy derült égből villámcsapásként ért? 
 
Tisztában voltam vele, hogy készül rá, hiszen régóta része vagyok a családjának és univerzumának, de konkrétan csak 2017 végén keresett meg vele. Először különféle kaszkadőr-koordinátorokról kérte ki a véleményem, végül pedig megkérdezte, mit szólnék ahhoz, ha én lennék a film vezető kaszkadőre. Igent mondtam, és ahogy ebben a szakmában lenni szokott, ezután egy darabig nem hallottam felőle. Közben elkezdtem egy női rendezők számára indított workshopot az Amerikai Filmintézetnél, aztán befutott Quentin hívása, hogy kezdhetek. Én meg ott álltam két csodás lehetőség között… 
 
Te is Quentin házában olvastad először a forgatókönyvet, mint a többiek? 
 
Már aznap otthagytam a Filmintézetet, és elautókáztam a produkciós irodába, a Sunsetre. A sulis táskámat, a laptopomat és a telefonomat is ott kellett hagynom a kocsiban, majd bementem egy kis házikóba és a finálé kivételével elolvastam mindent. Az utóbbit Quentin későbbre tartogatta. Egyszer elolvastam, aztán próbáltam úgy tenni, mintha mindent felfogtam volna. (nevet) Az a helyzet Quentin forgatókönyveivel, hogy annyira sokrétegűek, annyi utalás van bennük, hogy képtelenség egy olvasásra feldolgozni őket. Azt éreztem utána, hogy jó lenne még legalább háromszor-négyszer elolvasni. (nevet) 
 
Elmesélnéd, hogyan készítettétek elő a kaszkadőrmutatványokat? 
 
Sorra átvettünk együtt minden olyan jelenetet, amiben nyilvánvalóan szükség lehet kaszkadőrmutatványokra: bunyók, lövöldözés stb. Azután átnéztük még egyszer, és megpróbáltuk megtalálni a nem annyira nyilvánvaló dolgokat is: például sokat vezetnek a filmben, ráadásul a színészeknek kell vezetniük. Ebből némelyik csak sima autókázás, de akad köztük gyorshajtás is az autópályán. Ezután a jelenetek technikai részleteinek kidolgozása következett, de ebben Quentin már nem vett részt. A mi közös munkánk úgy kezdődik – ahogy minden más részlegvezetőé is –, hogy megkérem, mesélje el nekem a vízióját, azt, hogyan képzeli el a filmet. Ha ez megtörtént, leülök az embereimmel, és átbeszéljük, hogyan tudunk neki segíteni az álmai megvalósításában. Ebbe beletartozik minden: a beosztás logisztikája, a büdzsé, a szükséges segédeszközök… 
 
Ez volt az első filmed kaszkadőr-koordinátorként? 
 
Technikailag nem. (nevet) Egy kis költségvetésű show-ban, a Bitch Slapben vettem részt egyszer, de ott olyan kevés pénzből gazdálkodtunk, hogy a színészeket egy pokrócon edzettem a házam előtti gyepen. Szóval valójában ez a film az első igazi ilyen munkám. Az előkészítési fázis, a gyártási meetingek, a költségvetés tervezése, a munkaerő felvétele, az emberek beosztása, a biztosítókkal való egyezkedés egy ilyen kaliberű mozinál egész más szintű munkát igényel. Húsz éve vagyok kaszkadőr, és ebből tizennyolc éve része vagyok Quentin világának, elmondhatom, hogy beszélem a nyelvét, szóval, amikor már ott voltunk a forgatáson, otthon éreztem magam. Jó emberekkel kellett körülvenni magam, alaposan előkészíteni mindent, meghallgatni a véleményeket, biztonságra törekedni, rugalmasnak maradni: ez volt a dolgom. Quentin nekem szánta ezt a munkát, ami csodálatos dolog. 
 
Jól tudom, hogy szerepet is kaptál a filmben? 
 
Én alakítom Kurt Russell karakterének feleségét, Janetet, pedig sokáig úgy volt, hogy nem őt játszom. Már bőven benne voltunk az előkészítési szakaszban, amikor rákérdeztem, hogy nem szán nekem valamilyen szerepet? Mondta, hogy dehogynem, olvassam át a forgatókönyvet, és szóljak neki, hogy ki az, akit szívesen eljátszanék. Találtam egy karaktert, elmondtam neki, hogy kicsodát, nagyon tetszett neki a döntésem, de mondta, hogy épp tegnap vágta ki őt a forgatókönyvből. Kurt Russell amúgy egy kaszkadőr-koordinátort játszik a filmben, szóval vicces volt, hogy a film kaszkadőr-koordinátoraként egy 1969-ben élt kaszkadőr-koordinátor feleségét alakíthatom. 
Tulu/InterCom
2019.08.05
|
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.