Pálmaolaj – Káros-e a használata és miért az?

A pálmaolajat tartalmazó termékeket sokan már bojkottálják, de bizonyára rengeteg embernek eszébe sem jut vele foglalkozni összetevőként, alapanyagként. Előállításának körülményei és a végtermékek direkt és indirekt módon is károsítják az emberi szervezetet, az élő környezetünket, így az állatokat és a növényeket is.
Miért lett szörnyeteg ez a fa? 
 
Szögezzük le, most sem a fa a szörnyeteg, hanem mi, emberek vagyunk némileg rövidlátók. Az olajpálmák önmagukban nem ártanának a légynek sem, nőnének úgy, ahogy a természet hagyja. (A narancsszínű gyümölcsből a pálmaolajat, a magjából a pálmamagolajat készítik.) De mi hatalmas területeket ültetünk be vele azért, hogy még hatalmasabb haszonra tegyünk szert. Ugyan te meg én nem telepítjük be a várost ezekkel a fákkal, de nyugodt lélekkel megvesszük azokat a készítményeket, amikben benne van. Magunkra kenjük és emésztjük, aztán meglepődünk, ha valami nem oké.  
 
Az olajpálma Nyugat-Afrikából származik, ahol a 15. században csodálkozott rá Sierra Leonéban egy portugál hajós, Pedro de Sintra, hogy mit képesek kinyerni az olajpálma terméséből a helyiek. Ők még nem dolgozták fel mindenféle eljárással, tehát azzal, hogy magukra kenték, illetve ennivalóba keverték, valóban jót tettek maguknak. Ma viszont erdőket égetnek fel azért, hogy az olajpálmát elültethessék, ami viszont már itt problémás. Az eredeti erdő nem volt felesleges. A tűz és a füst árt minden élőlénynek, amikor óriási mennyiségű üvegházi gáz kerül a levegőbe. Ráadásul az olajpálma úgy működik, hogy a helyén évekig nem tud gyökeret verni semmi. Gyökerében olyan gátlóanyag van, ami biztosítja számára a helyet a jövőben is. 

Az olajpálmák ipari ültetvényeken találhatók meg telepített növényként. A legnagyobb termelők Délkelet-Ázsiában vannak, a pálmaolajat termelő országok között pedig megtaláljuk Indoné