„Nem érzem öregnek magam” - Andie MacDowell

A kilencvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja volt, ma már azonban egy kozmetikai márka arcaként ismerjük elsősorban. Az Aki bújt című horror-vígjátékban végre ismét megcsodálhatjuk Andie MacDowell színészi képességeit.

61 éves.

 

Pályafutását modellként kezdte.

 

Három gyermek édesanyja.

Szép hosszú karriered van, mégis ez az első horrorfilmed. Mi vonzott ebben a sztoriban? 
 
Igen, ez az első igazi horrorom, és IMÁDTAM! Nagyon okos volt a forgatókönyv. Eleve azért vonzott a dolog, mert tudom, hogy mostanság a zsáner nagyon népszerű: felemelkedőben van, ellentétben mondjuk a szerzői filmekkel. Nehéz előállni manapság egy jó horrortörténettel. Az írók kitaláltak egy gyönyörűen túltolt sztorit erről a gazdag famíliáról, és belekeverték a bújócskázást is, ami izgalmas koncepciót szült. Persze felnőttként az ember már nem bújócskázik, de határozottan emlékszem, mennyire imádtam ezt a játékot gyerekkoromban. Nagyon izgalmas volt elbújni, és várni, vajon megtalálnak-e a többiek. 
 
Az Aki bújt azonban nemcsak félelmetes, hanem vicces is… 
 
A humor volt az egyik elem, ami a projekthez húzott. Amikor olvastam a forgatókönyvet, többször kérdeztem magamtól, hogy tudok én nevetni mindezen? A rendezők nagyon kedves srácok, engedték, hogy a szövegeimet itt-ott a saját szájízemhez igazítsam. Van például egy „Ó, szent faszom!” mondatom, amit én adtam hozzá, és tök jó, mert kifejezi a karakterem furaságát, és még érdekesebbé teszi őt. A szerephez nagyon száraz humorra volt szükség: ez nem puszta hülyéskedés. Csodás szövegeket írtak nekem. Amikor egyszer le akarom lőni Samara karakterét, és elhibázom, azt mondom, hogy „A védelmemben elmondanám, hogy már jó ideje, hogy utoljára lőttem…” 
 
Milyen volt a Grace-t alakító Samara Weavinggel dolgozni? 
 
Csodás színésznő, aki szuper keményen dolgozik. A filmezés körülményei számára nem voltak a legideálisabbak. Istentelen hidegben forgattunk Kanadában, ő pedig végig egy szakadt menyasszonyi ruhában rohangált a mínuszokban. Elképesztő nyugodt csaj, fantasztikus humorérzékkel. Ráadásul nagyon kényelmesen érzi magát ebben a zsánerben, a horror-komédiában. Beszéli a műfaj nyelvét.  
 
A saját humorérzékedet hogyan írnád le? 
 
A természetem része. Egyszerűen érzi az ember, hogyan mondjon el egy szöveget. A komédia az időzítésről szól, ilyen szempontból olyan, mint a jó zene. 
 
Sok klasszikus filmben szerepeltél a Négy esküvő és egy temetéstől kezdve a Szex, hazugság, videón át az Idétlen időkig-ig. Hogyan gondolsz vissza ma ezekre a filmjeidre? 
 
Briliáns filmek voltak. Ma is rengetegen szeretik az Idétlen időkig-et, sokan egyenesen a kedvenc filmjüknek tartják, köztük sok filmes is. A Négy esküvőt annak idején mindössze hétmillió dollárból forgattuk, és forradalmi volt. Egy aprócska mozi volt, ami megváltoztatta a filmipart. Ugyanezen okokból vagyok büszke a Szex, hazugság, videóra is: ez a film is óriási hatást gyakorolt a filmes társadalomra. Nagyban hozzájárult a Sundance filmfesztivál felemelkedéséhez, megváltoztatta a producerek perspektíváját arra vonatkozóan, milyen filmekkel lehet pénzt keresni. Olyan mozi volt, amit mindenki látni akart. 
 
A nőkhöz és a szépséghez való viszonya a társadalomnak sokat változott az utóbbi években. A nőknek szánt filmszerepekben is látod a fejlődést? 
 
Még mindig könnyebb jó szerepeket kapni fiatalon, mivel sajnos máig érvényes az a koncepció, hogy egy nő értéke a külsejében rejlik. A férfiak megöregedhetnek, meghízhatnak, és még mindig sokan vonzónak találják őket. Nagyon nehéz ebben a kultúrában érdekessé tenni egy nőt, ha nem a külsejéről van szó. Egy bizonyos kor után egyre nehezebb normális szerepeket kapni. Rengeteg nővel beszélgettem arról, hogy milyen félelmetes számunkra az öregedés. Folyton szembesítenek minket azzal, hogy megöregedtünk. Reménykedem abban, hogyha a gyerekeim elérik az én koromat, őket már gyönyörűnek látja majd a világ, függetlenül az életkoruktól.  
 
Ma is sokat dolgozol. Mit gondolsz a jelenlegi karrieredről? 
 
Nemrég együtt vacsoráztam egy nőismerősömmel, aki egy vezető ügynökségnél dolgozik, és 61 éves, valamint egy író barátommal, aki az ötvenes évei végén jár. Arról beszélgettünk, hogy miért szeretnénk még mindig dolgozni, és miért nem kéne, hogy ez egyáltalán kérdés legyen. Hatvanévesen manapság még fiatalnak számítunk. Mindnyájunknak fontos, hogy kiélhessük a kreativitásunkat. Nem érzem magam öregnek, a hatvan már nem számít idősnek. Jó formában vagyok, hegymászásban simán lekörözök egy csomó huszonévest. Fontos számomra a munka, értékes része az életemnek, szóval így vagy úgy, de azt tervezem, hogy még sokáig dolgozom tovább. 
 
Tulu/Fórum Hungary
2019.08.19
|
(10 kép)


Film premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
A horrorokra specializálódott Blumhouse legutóbb a Halloweent, most pedig a műfaj egy másik klasszikusát turbózta fel a mai igényeknek megfelelően.
Filmek a TV-ben
H
2
K
3
Sze
4
Cs
5
P
6
22:30
Gézengúzok Karácsonya
amerikai vígjáték, 1991
22:35
Az elhagyott bolygó 2.
amerikai-kanadai horror, 2009
22:45
A nagyfőnök
hongkongi akciófilm, 1971
22:50
Ribanc, de jó értelemben
kanadai romantikus film, 2018
22:55
Gyémánthajsza
amerikai-angol vígjáték, 2018
Iszonyú látványos kalandfilm került tegnap a mozikba. Valós idő, magas feszültség: Léghajósok #leghajosok #moziajanlo #felicityjones #eddieredmayne #latvanyosfilm #kalandfilm #izgalmasfilm
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.