Polanski öregesen drámázott, Kristen Stewart pedig dívává változott Velencében

Pesti Est Exkluzív
Olasz maffiafilmet is vetítettek a velencei versenyprogramban, de az láthatóan csak a helybéli közönséget lelkesítette, a külföldiek vagy kimenekültek róla, vagy eleve be sem mentek rá. Polanski és Stewart azonban mindenkit érdekelt.
A fesztiválozás egyik régi, nagy tanulsága számomra, hogy a fesztiválnak otthont adó nemzet filmjeivel nem árt óvatosan bánni. Egy nemzetközi filmfesztiválon a hazai alkotásoknál kevésbé válogatósak, mint a külföldi filmek esetében, így például Berlinben jellemzően nem annyira érdemes német filmeket, míg Velencében nem érdemes olasz filmeket nézni. Kivételek néha akadnak, de ezek csak erősítik a szabályt. Az esti maffiafilm, a The Mayor of Rione Sanitá nem tartozott a kivételek közé: a szappanopera-szerűen túljátszó színészek például iszonyú idegesítők voltak.
 
Roman Polanski gyakorlatilag a világ filmfesztiváljainak nagy részén persona non grata mostanában, és főképp angol nyelvterületen nagy felháborodást keltett, hogy Velencébe mégis beválogatták új filmjét, a J'accuse-t. A fesztiváligazgató azzal védte a rendezőt, hogy A zongorista jelentőségéhez mérte az új mozit, de most már ki lehet mondani, hogy túlzott. A J’accuse egy tisztességes francia történelmi dráma egy ártatlanul megvádolt katonáról, de ennél semmi több. A publikum nyilván azt várta Polanskitól, hogy a történelmi eset apropóján esetleg a saját ügyéről beszéljen, de nem igazán áthallásos mozi a J’accuse, túlságosan old school ahhoz, hogy ilyesféle gondolatokat ébresszen az emberben. A kémthrillerként induló, majd tárgyalótermi drámaként befejeződő film tényleg jobb, mint amiket Polanski az utóbbi években csinált, de ez ettől még csak egy kellemes, egyszer nézős mozi, nem a nagy visszatérés. 
 
Ennél sokkal pozitívabb élményt jelentett a Kristen Stewart főszereplésével készült Seberg, pláne, hogy versenyen kívül vetítették, ami sokszor nem jelent jót. A film a Kifulladásig amerikai sztárjának, Jean Sebergnek a története, akire az FBI csúnyán rászállt, miután a sztár a nyilvánosság előtt támogatta a kormány ellenségeinek számító Fekete Párducokat. A film azt az időszakot mutatja be a negyvenévesen öngyilkosságot elkövető sztár életéből, amikor lehallgatják őt, és a rossz hírét kezdik el terjeszteni a médiában, amitől Seberg paranoiássá és depresszióssá válik. Igazi színészi jutalomjáték ez a szerep az egykor Alkonyat-sztárként azonosított Kristen Stewartnak, aki dívaként tündököl a vásznon, és uralja az egész filmet. A Seberg a jóféle életrajzi filmek sorát gyarapítja. 
 
 
Tulu
2019.08.31
|


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Filmek a TV-ben
18:15
Puzzle
amerikai film, 2018
18:15
Rejtélyes házasság
amerikai thriller, 2018
18:45
A katasztrófaművész
amerikai életrajzi film, 2017
18:45
Pop, csajok satöbbi
amerikai vígjáték, 2000
18:50
Két kopper
amerikai akcióvígjáték, 2010
Szimpla Táncház, ma egész éjjel népzene! @szimplakert #tanchaz #nepzene #elozene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.