Három szín

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház), 2019. augusztus 28. - október 6.
A Mai Manó Ház Három szín című kiállításának fókuszában az orosz tudós és fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909 és 1915 között készített színes fotográfiái, a korai színes fényképezés területén elért eredményei állnak.
A valóság rögzítésére egy saját maga által tervezett, három színszűrővel rendelkező fényképezőgépet használt, a képek bemutatásához pedig egy hasonló elven működő vetítőgépet, melyet szintén ő alkotott meg. Az orosz fotográfus képei mellett a tárlaton olyan kortárs művészek alkotásai láthatók, akik a színes fényképezés jelenségére alkotói módon reflektálnak, a fotográfián belül színelméleti kérdésekkel foglalkoznak, vagy művészetükre Prokugyin-Gorszkij életműve közvetlen hatást gyakorolt.
 
Az eredetileg kémikus végzettségű Prokugyin-Gorszkij korát megelőzve, már az 1900-as évek első évtizedeiben jelentős fototechnikai eredményeket ért el színes fotóival. A fotográfus kísérleteit II. Miklós orosz cár támogatta, akinek megbízásából több éven át dokumentálta a cári birodalmat. Fényképezőgépének segítségével feltérképezte, megörökítette és katalogizálta a cári birodalom tájait, lakosait, szakrális és civil épületeit. Leghíresebb képei közé tartozik Lev Tolsztoj orosz íróról készített színes fényképe. A képeket utazásairól hazatérve a nagyközönség számára szervezett vetítéseken mutatta be. Korán felismerte a médiumban rejlő edukációs lehetőségeket; hogy tömegeket tud elérni és tájékoztatni a fotográfia segítségével.
2019.09.02
|
(7 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.