Csehországból érkezett Velence botrányfilmje

Pesti Est Exkluzív
Ha valaki számlálót szereltetett volna a velencei Sala Darsena kijáratai elé, valószínűleg meglepődött volna azon a magas számon, hányan menekültek ki hullámokban Václav Marhoul embert próbáló filmjéről, a The Painted Birdről.
Jerzy Kosinski műve, A festett madár már könyv alakban is igazi botránykönyvnek számított, a II. világháború borzalmainak bemutatása gyerekszemszögből volt csak igazán durva. Azóta már kiderült, hogy az önéletrajzi történetet azért az író alaposan kiszínezte, de Václav Marhoul mégis úgy döntött, ő nem kíván kompromisszumos filmet készíteni: ugyanolyan vad művet akart, mint amilyen a regény volt. Ennek köszönhetően a közel háromórás filmben kapunk kanállal való szemkivájást, egy nőt, akinek a hüvelyébe felrugdosnak egy üvegpalackot, csecsemővel a karjában keresztüllőtt anyukát, pedofíliát, varjak által zabált kisgyereket és még sok minden mást.
 
Mindent nem tudok elmesélni, mert bő másfél óra után kijöttem, és a menekülésemet még az sem akadályozhatta meg, hogy csehre szinkronizálva olyan színészlegendák vendégszerepelnek A festett madárban, mint Harvey Keitel, Julian Sands, Udo Kier vagy Stellan Skarsgard. Akik végig bírták ülni, értékelték a film kérlelhetetlenségét, de én csak az öncélú sokkolást véltem felfedezni az amúgy gyönyörűen fényképezett, fekete-fehér képsorok mögött. 
 
Roy Andersson is visszatért Velencébe a 2014-ben kapott Arany Oroszlánja után. A rendező a rosszulléte miatt az esti díszbemutatóját kihagyta a nagyjából 70 perces új filmjének, az About Endlessnessnek, ami teljes mértékben hozza az elmúlt filmjeinek stílusát. A rajongók most is imádni fogják ezt a szenzációs kis abszurdot. Atom Egoyan ezzel szemben egy drámai thrillerrel próbálta bevenni Velencét, és bár David Thewlis fantasztikus az ételhigiéniai ellenőr szerepében, a Guest of Honort annyira túlírták és túlbonyolították, hogy a végére már-már nevetségessé válik. Azt azért nem vehetem el tőle, hogy ennek ellenére azért mindvégig szórakoztató.
Tulu
2019.09.04
|


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
18:05
Így ne legyél elnök
amerikai életrajzi film, 2018
18:05
Két nő és egy férfi
német vígjáték, 2012
18:15
Pata tanya: Baromi buli
amerikai-német animációs film, 2006
18:30
G-Force - Rágcsávók
amerikai családi kalandfilm, 2009
18:40
Az Amazonas kincse
amerikai akcióvígjáték, 2003
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.