Novák Ferenc Tata - Szék táncos hagyománya

Budapest, Hagyományok Háza, szeptember 28. 19:00
A táncos-zenés előadás során megismerhetjük azt a jelentős szerepet, amelyet a tánc töltött be Szék társadalmának életében.
Novák Ferenc Tata a Szék táncai és táncélete a 20. század első felében című, a hatvanas évek elején megírt szakdolgozata alapján mesél az európai viszonylatban is kiemelkedő néprajzi és művelődéstörténeti gyűjtőmunkájának élményeiről, eredményeiről. Novák Ferenc 1959 és 1964 között mintegy 300 m filmen rögzítette a széki táncokat, közel 100 hangszeres és vokális dallamról rögzített hangfelvételt, de készített eredeti báli zenei gyűjtést a felszegi táncházból, és az aprók táncából is.
 
Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész 1961-ben ismerkedett meg Novák Ferenc koreográfussal, aki először vitte el egy erdélyi táncházba 1967-ben. Ekkor kezdett el a hagyományos paraszti kultúrával foglalkozni, és magával ragadó, élethű sorozatban örökítette meg Szék kultúráját, táncéletét, így az est folyamán számos fotóját is bemutatjuk. 
 
Muzsikál Pali Marci széki prímás, kísér Kerékgyártó Gergely és Porteleki Zoltán 
 
Az estet egy közös széki táncrend zárja az Átriumban, amely egyben az esti táncház kezdete is.

Belépő: 1500 Ft
2019.09.17
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.