Így készült a Macskák

Bár az előzetesek sok nevetést, értetlenséget és dühöt váltottak ki a neten, még korai lenne leírni a Macskákat. A Broadway legendás darabja könnyen lehet a karácsonyi moziszezon meglepetéssikere. Lássuk, mit érdemes tudni a hátteréről!
1. Eredetileg egy színtiszta animációs musical formájában akarták mozikba küldeni a Macskákat, de amikor a projekt Tom Hooper (A király beszéde) rendezőhöz került, neki más elképzelései voltak a projektről. 
 
2. Tom Hooper magával szerette volna hozni Anne Hathawayt is a filmbe, akivel a közös munkájuk A nyomorultakban a színésznőnek Oscar-díjat hozott, csakhogy bármennyire szerette volna Hathaway az újabb együttműködést, a már leszerződött munkái nem engedték, hogy ez is beleférjen az idejébe. 
 

3. A film színészeinek egy közös tanfolyamon kellett részt venniük. Taylor Swift elmondása szerint itt azt tanították meg nekik, hogyan mozogjanak macskaszerűen a kamerák előtt. 
 
4. Vicces, de a film egyik macskaszereplője, Rebel Wilson a való életben allergiás a macskaszőrre. Még jó, hogy csak digitálisan kellett viselnie. 
 

5. A film kapcsán kiszivárgott, hogy majdnem 300 millió dollár a költségvetése, és már annak idején is elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Universalnál ekkorát kockáztattak volna. A friss információk szerint a valós költségvetés nagyjából 100 millió dollár volt, ami még szintén busás összeg egy musical esetében, de már jóval reálisabbnak tűnik. 
 
6. A költségvetés egy része persze a kiváló színészgárda gázsijára ment el, de hasonló tételt jelentett a színészek macskásítása is: egy úgynevezett digitális szőrtechnológiát terveztek a CGI-mágusok a filmhez, és ennek segítségével csináltak félig macska, félig ember lényeket a sztárjaikból. 
 
7. A film nagy húzása, hogy rávették Andrew Lloyd Webbert, hogy írjon hozzá egy új dalt is – nyilván azért, hogy Oscarra lehessen jelölni –, amit természetesen Taylor Swift énekel. Ez lett a Beautiful Ghosts, ami megosztotta a rajongókat. 
 

 
8. A Macskák színpadi változatában a főszereplő macskák természetesen emberi méretűek, de a film kedvéért Hooper úgy gondolta, hogy mindenképp le kell kicsinyítenie őket macskaméretűvé. Az előzetesek alapján ez nem ment simán: a színészek és környezetük méretarányai látszólag nem mindig stimmelnek. Pedig a példa jó volt: Hooperék a Pixar Toy Story filmjeit tanulmányozták, amiben a szereplők szintén egy olyan világban élnek, ami túl nagy számukra. 
 

9. Bár a film szereplőit rengeteg digitális utómunkával változtatták át, a cél az volt, hogy amit csak fel lehet venni a kamerák előtt, azt tényleg vegyék fel. Ezért gigászi díszletekkel építették meg a múlt század húszas éveinek Londonját, hogy minél kevesebb digitális háttér előtt mozogjanak a szereplők, és valódi díszletekben dolgozhassanak. Az épületek alsó szintjei általában rendelkezésre álltak, az emeleteket varázsolták hozzájuk digitálisan az utómunka során. 
 
10. Az Egyesült Államokban a Star Warsszal egy napon nyit a Macskák (nálunk egy héttel később): a stúdiónál szándékosan arra játszanak, hogy azok a nézők, akiket nem érdekel a Skywalker család sorsa, de mégis moziznának egyet az ünnepekben, az ő filmjüket választják majd.  
 
2019.12.23
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.